Evde kefir nasıl yapılır?
5 (2)

Kefir

Evde kefir nasıl yapılır? Kefir; Balkanlar, Doğu Avrupa ve Kafkasya orijinli, ardından Müslümanlar arasında yayılan, bugün ise Avrupa ve Amerika ülkelerinde ticari amaçla üretilen süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında), hafif ekşimsi fermente bir süt ürünüdür. Bir Çerkes efsanesine göre, kefir sırrı ilk başta İslam peygamberi Muhammed tarafından açıklanmış ve sırrı zamanla sadece Kuzey Kafkasya’da kalmıştır. Ancak bu sadece bir efsaneden ibarettir. Kuzey Kafkasyalılar kefir sırını çok uzun bir süre boyunca dış dünya ile paylaşmamışlardır çünkü onlar için bu bir “mucize” olmakla beraber, “kafirler”…

Read More

Zeytinyağı kullanımı faydaları
5 (1)

Zeytinyağı

Zeytinyağı kullanımı faydaları Zeytinyağı, zeytin ağacının (Olea europaea) meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır. Zeytinyağının faydaları neredeyse herkes tarafından bilinmekte olup, dünyanın her yerinde kullanılan bir yağ çeşididir. Zeytinyağı E, A ve K vitaminleri, demir, kalsiyum, potasyum ve amino asitler açısından çok zengin olması sebebiyle bir tek gıda sektöründe değil her alanda kullanılmaktadır. Zeytinyağının Faydaları : » Zeytinyağı metebolizmamızı ve sindirim sistemimizi düzenleyeceği için hemen hemen her yemekte kullanmaya özen gösterin. » Zeytinyağı tüketerek göğüs kanseri ve kalın bağırsak olma riskinizi en aza indirebilirsiniz. » Vücudun kalsiyum emilimini…

Read More

GDO nedir?
5 (2)

gdo

GDO nedir? Tüm insanlığı tehdit eden GDO’nun ülkemizde sık sık tüketilen besinlerden birinde “ekmekte” de bulunduğu iddia edildi. Adana’da bir firma tarafından üretimi yapılan ve ekmeği olduğundan hacimli gösteren ve geç bayatlatan ekmeğin katkı maddesinde GDO’lu soya bulunduğu ortaya çıktı. Olayın sosyal medyada da yayılması ardından ‘GDO nedir?’ sorusu yeniden gündeme geldi. İşte, GDO’nun tanımı ve zararları hakkında detaylı bilgi! Genetik mühendisliğinin çeşitli teknikler kullanarak yaptığı müdahalelerle kalıtımsal değişikliğe uğrattığı organizmalar günümüzde, GDO.(genetiği değiştirilmiş organizmalar) kısaltılmış adıyla ifade edilmektedir. Bu teknikler; rekombinant DNA ya da “rekombinant DNA teknolojisi” olarak bilinirler.…

Read More

En yaygın GDO’lu ürünler
5 (1)

GDO'lu biber

En yaygın GDO’lu ürünler Genetiği değiştirilmiş organizma (GDO), genetik mühendisliğinin çeşitli teknikler kullanarak yaptığı müdahalelerle kalıtımsal değişikliğe uğrattığı bir organizma. Bu teknikler rekombinant DNA ya da “rekombinant DNA teknolojisi” olarak bilinirler. Rekombinant DNA teknolojisi sayesinde DNA molekülleri tüpte (in vitro), yani canlı organizmanın ya da hücrenin dışında, yeni bir tür yaratmak üzere bir molekül içinde bir araya getirilebilmektedir. Bu DNA da bir organizmaya aktarıldığında değiştirilmiş özellikleri ya da kendine özgü özellikleri olan bir canlının ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bitki ve besi hayvanları ürünleri gibi GDO’lu ürünler marketlerde bulunmaktadır. GDO bitkileri sandığımızdan…

Read More

Traktör
5 (1)

Traktör Traktör, tarla, bahçe, bağlarda ve şehirlerin parklarında kullanılan tarım aletlerine (pulluk, orak makinesi, mibzer, pülverizatör, ekin biçme makinesi vb.) çekicilik yapan kendinden itimli motoru olan kara taşıtıdır. Lokomobiller traktörlerin ilk öncüleri sayılsa da, İçten yanmalı motoru olan ilk traktörü 1892 yılında ABD’de Iowa’lı John Froehlich yapmıştır. Çalışma ilkesi otomobillerden pek farklı olmamasına karşın yine de karakteristik özellikleri vardır. Yerden oldukça yüksek dingillere oturtulmuş dar kesitli karoser, ön tekerlere oranla çok büyük derin yivleri olan arka tekerlekler en belirgin özellikleridir. Arka tekerleklerin bu şekli aracın her türlü arazi koşulunda ve…

Read More

Saban
5 (1)

saban

Saban Tarlayı sürmek için çift hayvanlarına çektirilerek kullanılan demir uçlu aygıt. İlk insanlar sabanı icat ettikten sonra çiftçiliğe başladılar ve göçebelikten kurtuldular. Romalılar ise sabana demirden bir bıçak takarak iki tekerlekli küçük bir arabaya bağlayarak kullandılar. Saban, bu biçiminden sonra fazla bir değişikliğe uğramadan günümüze dek geldi. Yerini büyük ölçüde pulluğa vb. bırakmasına karşın hâlâ kullanılmaktadır. Saban, tarımda yararlanılan tarlayı ekme öncesi toprağı havalandırmakta kullanılan bir alet. Büyük sabanlara köten ya da kotan adı verilir ve bu adlandırma aynı anlamdaki Gürcüce “gutani” (გუთანი) kelimesinden gelir. Çok dişli ve genellikle motorlu…

Read More

Pulluk
5 (1)

pulluklar

Pulluk Tarla sürmeye yarayan araç. Karasabandan üstünlüğü, toprağı yalnız bir tarafa dökmesi ve daha derin, işlenmesi daha güç topraklarda kullanılabilmesidir. Daha 16. yüzyılda Orta Avrupa’da kullanıldığı bilinmektedir. Sap, pulluk demiri ve bu iki kısmı bağlayan parçalardan oluşur. Uçta bulunan demir, toprağı yatay, bıçaksa dikey olarak keser. Toprak bir kulak yardımıyla yan tarafa devrilir. Atla çekilenleri yanında motorlu olanları da vardır. Ayrıca toprağı geliş ve gidişlerde aynı yöne dökmeye yarayacak şekilde yapılanları, çift pulluklu bağcı pullukları, derin sürmeye yarayan ucu mızrak gibi yapılmış türleri de vardır. Kocaman kulaklı bir pulluğun çekilebilmesi…

Read More

Toprak işleme aletleri
5 (1)

toprak işleme makinesi

Toprak işleme aletleri Unutmayalım ki toprak da canlıdır. Her canlı gibi toprağın havaya, neme ve ısıya ihtiyacı vardır. Tekniğine uygun olarak işlenmemiş tarladan; istediğimiz verimi değil, sadece toprağın verdiği kadarını alabiliriz. Toprağımızı tekniğine uygun olarak işlemek suretiyle ısı, nem ve havalanmayı sağlamanın yanı sıra, toprağın yapısının da düzeltilerek, bitki kök sisteminin gelişmesine ve yayılmasına uygun bir ortam hazırlanması da gerekmektedir. Tarımsal mekanizasyonun amacı insan iş gücünün verimini arttırarak yapılan işin maliyetini düşürmektir. Bu, direkt olarak birim iş için sarf edilen zamanın azaltılması veya endirekt olarak birim alandan elde edilen verimin…

Read More

Denizcilik terimleri nereden kaynaklanmaktadır?
5 (1)

gemi önü

Denizcilik terimleri nereden kaynaklanmaktadır? “Captain” (Albay) kelimesi saxonların baş veya şef anlamındaki “Caput” kelimesi ile bir şeref ünvanı olan “thane” den türemiştir. Caputhane-Captain olarak şekillenmiştir. “Ship” (Gemi) kelimesi İskandinav dilindeki “schiffe” den gelir. Hollanda dilinde ise Albay’ın karşılığı olan schipper İngilizce’de Skipper’e dönüşmüştür. Önceleri donanma gemilerine Captain’ler (Alb.) değil, “Batsuen”ler tarafından kumanda edilirdi.Saxon dilinde “Swein” genç kuşak veya hizmetkar, “Bat” ise bot demekti, bu iki kelimenin birleşmesinden ise “Gemiyi yöneten” anlamındaki “boatswain” (Porsun) kelimesi doğmuştu. Batsuen’ler gemiyi kıçtan bir dümenle değil, geminin sağ yanındaki bir “paddle” (kısa kürek) ile idare…

Read More

Denizcilik Terimleri 1
5 (1)

gemi dümeni

Denizcilik Terimleri 1 Gemi, su üstünde dengede durabilen, manevra kabiliyeti bulunan (makine, yelken, kürek yardımı vb.) belli bir büyüklüğe sahip olan ulaşım aracıdır. İlk olarak MÖ 4000 yıllarında Eski Mısırlıların uzun kamışlı tekneler yapması gemilerin bilinen en eski örneğini oluşturmuştur. MÖ 3000 yıllarından sonra Polinezyalılar, Pasifik Okyanusu’nda uzun mesafeler katedebilmelerini sağlayan Polinezya navigasyon sistemini oluşturdular. MÖ 15. yüzyıldan itibaren Fenikeliler kurdukları ticaret kolonileri aracılığıyla bütün Akdeniz’e yayılmışlardı. Koloniler arasında ulaşım ve ticaret, gemiler aracılığıyla sağlanıyordu. 700-1000 yılları arasında Vikingler uzun tekneler yapmışlardır. 1500’lü yıllardan itibaren kalyon adı verilen tekneler yapılmıştır.…

Read More