Hangi meyve Türkiye’de hangi bölgede yetişir?

meyveler

Hangi meyve Türkiye’de hangi bölgede yetişir?
Hangi meyveler hangi bölgede yetişir? Tarım sektörü ile uğraşanlar bu soruların yanıtlarını arıyor. Peki erik, armut, vişne hangi bölgede yetişir? Bölge bölge yetişen tarım ürünleri neler?

Botanikte meyve, çiçeklenmeden sonra yumurtalıktan oluşan, çiçekli bitkilerde (anjiyosperm olarak da bilinir) tohum taşıyan yapıdır.

Meyveler, kapalı tohumluların tohumlarını yaydığı araçlardır. Özellikle yenilebilir meyveler, tohumların yayılması ve canlıların beslenmesi için bir araç olarak simbiyotik bir ilişki içinde insan ve hayvanların hareketleriyle çoğalmıştır; gerçekte insanlar ve birçok hayvan, besin kaynağı olarak meyvelere bağımlı hale gelmiştir. Bu sebeple, meyveler dünyanın tarımsal üretiminin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır ve bazıları (elma ve nar gibi) kapsamlı kültürel ve sembolik anlamlar kazanmıştır.

Günlük kullanımında “meyve” normalde; elma, muz, üzüm, limon, portakal ve çilek gibi tatlı veya ekşi olan ve çiğ durumda yenebilen bir bitkinin etli, tohumla ilişkili yapıları anlamına gelir. Öte yandan, botanik kullanımda “meyve”, fasulye kabuğu, mısır taneleri, domates ve buğday taneleri gibi genellikle “meyve” olarak adlandırılmayan birçok yapıyı içerir. Bir mantarın spor üreten bölümüne de meyve veren gövde denir.

Kuşburnu hangi bölgede yetişir?
Asıl vatanının Türkiye olduğu ve burdan dünyanın bütün yörelerine zaman içerisinde yayıldığı tahmin edilen kuşburnu bitkisi, Türkiye’de daha çok Karadeniz, Marmara ve Doğu Anadolu bölgelerinde, seyrek olarak da Ege ve İç Anadolu bölgelerinde yetişir.

Yaban Mersini hangi bölgede yetişir?
Özellikle Karadeniz’de yetişen yaban mersini, Artvin’den Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Samsun, Zonguldak’a kadar yetişebiliyor. Hatta uygun koşullar İstanbul ve Bursa’da da görülüyor. Geniş uyumlu arazi bulunması, gelecek senelerde ülkemizde daha çok yaban mersini yetiştirilebileceğinin müjdesini veriyor.

Karpuz hangi bölgede yetişir?
Karpuzun genelde ülkemizin her yerde yetiştirilmesinin mümkün olduğu bilinmektedir. Fakat ülkemizin bazı bölgelerinde karpuz sık olarak yetiştirilmektedir. Özellikle karpuzun yetiştirildiği il Diyarbakır ilimizdir. Diyarbakır’ın iklimine bakıldığında sıcak ve nemin az olduğu görülmektedir. Bu sebeple en çok Diyarbakır ilinde yetiştirilmektedir.

Diyarbakır dışında ülkemizin bazı bölgelerinde de Karpuz yetiştirilmektedir. Bunlar biri Akdeniz Bölgesinde bulunan Adana ilimizdir. Adana dışında İç Anadolu’da da karpuz yetiştirilmektedir. İç Anadolu’da ise Ankara ve Çankırı illerinde karpuz yetiştirildiği bilinmektedir.

Frambuaz hangi bölgede yetişir?
Frambuazlara her bölgede rastlamak mümkündür. Frambuazlar, ülkemizin kuzeyinden batıya doğru uzanan tüm boylamda bulunmaktadır. Özellikle 1000m üzeri akımlarda çok rastlanılır. Toprakta nemin fazla olduğu bölgeler de frambuazlar yetiştirilebilir. Akdeniz bölgesi ya da Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde kolaylık yetiştirilebilen bir meyve türüdür. Frambuaz yetiştiriciliği çok zorlu şartlarda yapılabiliyor. Oldukça fazla özen isteyen bir meyvedir.

Beyaz Dut hangi bölgede yetişir?
Ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nden Doğu Anadolu Bölgesi’ne hemen her yerde dut yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Özellikle Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Erzincan, Malatya ve Tokat illerinde ekonomik kapsamda yetiştiriciliği yaygındır.

Karadut hangi bölgede yetişir?
Karadut ağacı ülkemizde yetişmektedir. Ülkemizin dışında ise yurtdışında da bir hayli fazla yetişir. Ülkemizde Akdeniz bölgesi ilk sırada olmak üzere Doğu Anadolu bölgesinde de karadut ağacı yetiştiriciliği yaygındır. Karadut ağacı bu sebeple bir hayli fazla tercih edilmektedir.

Bunu da oku :  Yemiş - Böcek - Kola üçlemi

Hurma hangi bölgede yetişir?
Hurma, sıcağı ve güneşi sever, soğuktan ise hiç hoşlanmaz. Ülkemizde, yoğun olarak Akdeniz ikliminin olduğu alanlarda yetişir. Buna ilave olarak, Batı Anadolu ve Güney Anadolu’da da hurma yetiştirilmektedir.

Alıç hangi bölgede yetişir?
Alıç ağacı genel itibari ile ormanlık ve derelik bölgeler de yetişmektedir. Alıç ağacı genel itibari ile Avrupa, Kuzey ABD ve Kuzey Asya’da yetişmektedir.

Erik hangi bölgede yetişir?
Ege, Marmara ve Akdeniz’in bütün illerinde erik yetiştirmek mümkündür. Can eriği, papaz eriği, tatlı üryani eriği ve mürdüm eriği, en tanınmış erik çeşitlerindendir. Doğu Anadolu bölgesinde yüksek yaylalar ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kurak bölümler hariç, her yerde yetiştirmek mümkündür.

Muz hangi bölgede yetişir?
Muz (Musa), Güneydoğu Asya’nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Türkiye’de daha çok Bozyazı ile Anamur arasında yetiştirilmektedir.

Armut hangi bölgede yetişir?
Armut Türkiye’nin bir çok farklı şehrinde yetişmektedir. Özellikle bölgesel açıdan en çok Ege Bölgesi ile birlikte hemde Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ancak şehir açısından bakıldığı zaman en yoğun olan yerler öncelikle Bursa’da çok fazla yetiştirilir.

Kiraz hangi bölgede yetişir?
Kiraz çağımızda tüm ülke genelinde yetiştirilmektedir. Son senelerde özellikle Isparta, Manisa, Afyon, İzmir ve Bursa illeri ile ilçelerinde kiraz yetiştiriciliği temel geçim kaynağı olarak gelişen bir faaliyettir.

Vişne hangi bölgede yetişir?
Vişne özellikle ılıman iklime sahip ortamlarda yetiştirilir. Karadeniz Bölgesi’nde ve İç Anadolu Bölgesi’nde de vişne yetiştiriciliği yapılır. Vişne en iyi yağış alan yerlerde yetiştirildiği için Karadeniz Bölgesi’nde vişne yetiştirme verimi yüksektir.

Mandalina hangi bölgede yetişir?
Mandalina, daha çok ılıman iklime sahip bölgeler de yetişmektedir. Akdeniz, ılıman iklime sahip bölge olduğu için Türkiye’de mandalina üretim merkezidir. Akdeniz dışında, Ege Bölgesi’nin kıyı kesimleri ve Karadeniz Bölgesi’nin bazı kesimlerinde de mandalina üretimi yapılıyor.

Portakal hangi bölgede yetişir?
Ülkemizde yetiştirilen portakalların %60’ı Akdeniz Bölgesinin Hatay, Adana ve Mersin ve Antalya illerinden elde edilmektedir. Ayrıca Muğla, İzmir ve Aydın’da portakalın en çok yetiştiği iller arasındadır. Doğu Karadeniz’de ise Rize ilinde yetiştirilmektedir.

Kamkat hangi bölgede yetişir?
Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetişen kamkat ağacı, kış aylarında don olaylarının olmadığı ılıman bölgeler de büyüyebilir. Türkiye’de yoğun olarak Akdeniz bölgesinde yetiştirilse de en iyi veriminin çay yöresi olarak tanınan Rize’den alındığı bilinir ve yaz aylarında yağmur sever

Ayva hangi bölgede yetişir?
Türkiye’de Ayva En Çok Hangi Bölgede Yetiştirilir? Ülkemizde ayva ağaçlarının en çok bulunduğu bölge Marmara Bölgesidir. İkinci sırada Ege Bölgesi ve üçüncü sırada Akdeniz Bölgesi gelmektedir. Son olarak İç Anadolu Bölgesinde denize uzak yerlerde de yetiştirilebilmektedir.

Bunu da oku :  Hangi baklagil Türkiye'de hangi bölgede yetişir?

Elma hangi bölgede yetişir?
Elma Hangi Bölgelerde Yetişir? Elma, ülkemizde en çok Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Orta Anadolu bölgesi ve Batı Anadolu bölgesi ise Akdeniz bölgesini takip etmektedir

Çilek hangi bölgede yetişir?
Akdeniz iklimi yaz mevsimlerinde sıcak ve kurak geçmekle beraber kış mevsimlerinde ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Bu neden ile çilek meyvesinin en fazla yetiştiği bölgeler sırası ile Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi şeklindedir. Ayrıca en fazla çilek üretiminin yapıldığı il ise Muğla olmaktadır.

Turunçgil hangi bölgede yetişir?
Narenciye adı diğer yaygın kullanımıdır. Mandalina, portakal, greyfurt, limon ve turunçtan oluşur. Güneydoğu Asya ise anavatanıdır. Bol su isteyen bu meyveler kış sıcaklığının 0 derecenin altına düşmediği yerlerde yetişebilmektedir. Türkiye’de Rize ve çevresi hariç diğer yerlerdeki üretimi sulama ile yapılır. En fazla Akdeniz Bölgesi kıyı kesiminde yetişir. Mersin, Adana, Antalya ve Hatay’da üretimi bir hayli fazladır. Ege kıyıları ve Doğu Karadeniz ise diğer üretim bölgeleridir. Üretilen turunçgillerin belirli bir kısmı ihraç edilir.

İncir hangi bölgede yetişir?
Don olayı ile soğuk havalara duyarlıdır. Kış sıcaklığın 0 derecenin altına düşmediği yerlerde yetiştirilebilmektedir. Bu sebepten Türkiye’nin iç bölgelerindeki üretimi kısıtlıdır. Türkiye’de Ege kıyıları ilk sırada olmak üzere diğer kıyıya yakın yerlerde de yetişmektedir. Şehir bazındaki üretimi ise en fazla İzmir ve Aydın’dır. İncir üretiminde Türkiye dünyada ilk sıralarda gelmektedir.

Elma hangi bölgede yetişir?
Karasal iklim bölgelerinde yetişen meyve türüdür. Üzümün ardından en çok yetiştirilen meyve türlerinden biridir. Çiçek açma dönemlerinde sıcaklığın düşmesi üretimi olumsuz anlamda etkilemektedir. Türkiye’de en fazla İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Şehir bazında ise Niğde, Nevşehir ve Konya’daki üretimi fazladır. Orta Karadeniz’de Amasya şehri ön plana çıkarken, Gölller Yöresi’nde ise Isparta ön plandadır. Yetiştirilen elmanın bir kısmı ihraç edilir.

Üzüm hangi bölgede yetişir?
Üzüm bitkisinin yetiştirildiği alanlar bağlık olarak bilinir. Birçok çeşidi olan üzümün eksi 30 ve eksi 40 dereceye kadar dayanıklı olan türleri de vardır. Yaz aylarında ise sıcaklığa ve kuraklığa dayanıkla olan üzüm bitkisi Türkiye’nin her bölgesinde yetiştirilebilmektedir. Üzümün çeşidi kadar kullanım alanları da geniştir. Sofralık, meyve suyu, şaraplık, pekmezlik, pestil ve sirke olarak kullanımı yaygındır. Ayrıca kurutularak kuru yemiş şeklinde de tüketilir. Türkiye’de başta Ege kıyıları olmak üzere İç Anadolu’da Nevşehir ve çevresi ile Güneydoğu Anadolu’da Gaziantep Yöresi’ndeki üretimi yoğun şekildedir. Türkiye’de elma ile birlikte en çok üretilen meyve türüdür.

Kayısı hangi bölgede yetişir?
Kayısı meyvesi Türkiye’de Doğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yüksek kesimleri hariç her bölgede yetiştirilebilmektedir. Malatya ilindeki üretim, ülke genelindeki üretimin yarısına denk gelmektedir. Ankara, Elazığ, Konya ve İzmir üretimin yoğun olduğu diğer şehirlerdir. Kurutulmuş kayısı üretiminde Türkiye dünyada ön sıralarda gelmektedir.

Ceviz hangi bölgede yetişir?
Türkiye ceviz üretimi yıllara göre dalgalanmalar gösterir; 2011: 180.000 ton, 2012: 203.000, 2013: 212.000, 2014: 180.000 ton. Türkiye cevizin ana vatanlarından biri olması, ağaç varlığı fazla olmasına karşın ihtiyacını kendi karşılamakta zorlanmaktadır. Son yıllarda desteklerle birlikte kaplama ceviz bahçeleri artmıştır. Türkiye 2000 yılında 108.000 ton ceviz tüketirken bu rakam 2014 yılında 217.000 tona ulaşmıştır. 1960’larda ceviz ihracatı yapan Türkiye ceviz ithal eder hale gelmiştir. 2011’de 46.000 ton olan ithalat, 2014 yılında 30.000 tona düşmüştür. Türkiye 2012 yılına göre üretimde dünya 4. konumdadır; Çin: 1.700.000 ton, İran 450.000, ABD 425.000 ton, Türkiye 194.000 ton.

Bunu da oku :  Doğal mantarın toplanması, korunması, dikkat edilmesi gerekenler

Türkiye’de Kaman, Şebinkarahisar, Kemah, Niksar, Erzincan, Göynük, Bitlis, Adilcevaz, Kahramanmaraş ve Ermenek gibi yerler ürettikleri cevizle ön plana çıkmaktadır.

Kivi hangi bölgede yetişir?
Türkiye’de 1987’de kivi yetiştirilmesi gündeme alındı, 1998’de Yalova’da deneme ekimi yapıldı, 1995’te 9 ilde kivi hasadı gerçekleşti. Yerli kivi üretimi, başlangıçta tüketimin %10’unu karşılarken, 2017’de %90’ını karşılar hale gelmiştir. Kivi Karadeniz Bölgesinin fındık-çay-mısır üçlüsünün yanına dördüncü ana ürün olarak yerleşmiştir. Kivi ziraatının 30. yılında, 2017’de 56.164 tonluk üretimle dünya 8.sidir.

Üretimde önemli iller şunlardır: Samsun (3.925 ton), Bursa (3.916 ton), Sakarya (2.383 ton), Trabzon (2.046 ton), Giresun (2.021 ton), Mersin (1.468 ton), Kocaeli (1.392 ton). Bursa, Samsun ve Sakarya illeri üretimin %65,7’sini karşılamaktadır.

Fındık hangi bölgede yetişir?
Bol yağış alan serin bölgelerde yetişmektedir. Yetiştiği iklim bölgelerinde kış sıcaklığı 5 ile 6 derece arasındayken, yaz sıcaklığı ise 20 ile 25 derece arasında değişmektedir. 0 ile 500 metre yükseklikler arasında yetişir. Türkiye’de en çok yetiştirildiği bölge Orta ve Doğu Karadeniz’in kıyı kesimleridir. Bu bölgelerde kış sıcaklığın düştüğü zamanlarda fındık üretimi de olumsuz etkilenmektedir. Doğu Karadeniz’de bulunan Rize’de çay üretimi fazla olduğu için fındık üretimi sık tercih edilmez fakat Ordu, Giresun ve Trabzon’daki fındık üretimi fazladır. Türkiye’de fındık üretimi oransal olarak %80 ile Karadeniz ve %20 ile Marmara Bölgesi’nde yetiştirilir. Türkiye fındık üretiminde dünyada ilk sırada gelir ve üretilen fındığın çoğu ihraç edilir. Türkiye fındık üretim alanları üç ana gruba ayrılır.

? I. Standart bölge: Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin. Eski fındık yetişme alanlarıdır. Bu alanlarda fındık ocakları yaşlı, verim oldukça düşük, yıllık üretim değişimleri fazladır.
? II. Standart bölge:Samsun, Sinop, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Kocaeli. Daha genç, derin topraklı, tekniğine uygun dikilmiş fındık bahçeleri yer alır. Verim oldukça yüksektir.
? III. Çerezlik bölge: Yukarıda sayılan standart alanın dışındaki illerimizde kapsar. Üretim ve verim fazla değildir, yakın çevresinde tüketilir, istatistiklere dahil edilmez.

Dünyanın en büyük fındık alımı yapan şirketleri, üretimin Türkiye’nin tekelinden çıkması ve daha ucuza fındık temini için, Arjantin, Gürcistan, Ermenistan gibi ülkelerde fındık yetiştirilmesine teşvik ve araştırma yapmaktadır.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 111 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment