Ağaçların genel bakımı beslenmesi ve ilaçlanması

Pembe Wisteri

Ağaçların genel bakımı beslenmesi ve ilaçlanması
Ağaçların, özellikle meyve ağaçlarının sulanması, budanması, hastalık ve zararlılar ile mücadelesi ve toprak işlemesi ile gübrelenmesi bütünlük arz eder. Bunlardan biri veya birkaçı olmaz ise yapılan diğer işlerden verim alınamaz.

Genel olarak bütün ağaç türleri için zamana uygun yapılan iş ve işlemler

Ocak Ayında : Durgun dönemdir. Yine ağaç köklerinde gelişme ve hareketlilik olur. Havaların iyi gitmesi durumunda otlanmanın önüne geçmek için yabancı ot mücadelesi yapılır. Suyun biriktiği yerlerde su tahliyesi yapılmalıdır.

Şubat Ayında : Bölgemizde bu ayın ortasından itibaren budama yapılır. Ocak ayındaki işlere devam edilir. Ay sonuna doğru, zeytinde bordo bulamacı (göztaşı) yapılır. Bordo bulamacı bu dönemde elma ve şeftalide de uygulanır. (100lt suya 1,5kg) Bordo bulamacı başka ilaçlarla karıştırılmaz, tek başına atılır. Hazırlandığı gün uygulanmalıdır. Çok zorunlu durumlarda 100kg bordo bulamacına 150gr toz şeker karıştırılırsa 1-2 gün bekletilebilir. Püskürtme suretiyle dal ve gövdeye uygulanmalıdır.

Mart Ayında : Şubatta bitirilemeyen ve yapılmayan işler yapraklanma ve çiçeklenme öncesi olmak üzere bu ayda yapılır. Toprak işlemesi, kök derinliğine gelmemek şartıyla yüzlek yapılarak yabancı ot kontrolü ve toprak havalandırılması sağlanır. Çiçeklenme dönemi öncesi (15-20 gün kala) fosforlu gübrelerden ağaç başına 200-300 gr. Toprağa karıştırılarak verilmelidir.

Bunu da oku :  Hangi tahıl, hububat ürünü Türkiye'de hangi bölgede yetişir?

Nisan Ayında : Bu ayın başlarında zeytinde çiçeklenme öncesi %1lik bordo bulamacı uygulanır. Bağlar (çardak asması dahil) 25-30cm olunca %0,7lik (100kg suya 700gr) bordo bulamacı yapılır. 15 gün sonra %1lik 2. ilaçlama yapılır.
Ağaçlarda çiçeklenme olduğunda meyve tutumunu sağlamak için 1. ilaçlama tam çiçeklenme döneminde 2. ilaçlama yapılmalıdır (ör. Captanlı bir ilaçla). Ağaçlarda meyve tutumunu sağlamak için çiçek döneminde sulama yapılmaz. Meyveye dönüşünce sulamaya devam edilmelidir. Yaprak bitlerinin yoğun olduğu dönemler yaprakların ve sürgülerin yeni yeni oluştuğu zamana denk gelir. Yapraklanma başlangıcında bu tür haşereler için önlem için sistemik bir ilaç (insektisit) kullanılmalıdır.

Mayıs Ayında : Yağmur yağdığında 1-2 gün sonra toprakta kaymak tabakası oluşmuşsa uygun alet ekipmanla bu tabaka kırılmalıdır. Yabancı ot mücadelesi devam edilir. Hastalık ve haşere görülür görülmez ilaçlama yapılmalıdır. Dip sürgünler alınmalıdır. Gelişme yok ya da yeterli değilse ortalama 10cmden az sürgün olmuşsa azotlu gübrelerden (örneğin amonyum sülfat ağaç başına 200gr) verilmelidir. Gübre yağmur veya sulama öncesi toprak yüzeyine taç izdüşümü verilmelidir. Taç izdüşümü : Öğleyin, ağacın oluşturduğu gölge alanıdır. Yağmursuz günlerde 10-15gün arayla sulama yapılmalıdır.
Meyveler fındık iriliğinde iken iç kurduna karşı uygun insektisitle ilaçlanmalıdır. İlaçlamalarda ilaçlama-hasat aralığına dikkat edilmelidir. Zararlının zaman periyodunun güvenliği açısından ikinci ilaçlama yapılması uygundur. 2.ilaçlama 1.sinden en geç 20 gün sonra yapılmalıdır. 2.ilaçlamada kullanılan ilacın hasat aralığı kısa olmalıdır (örneğin 3gün).

Bunu da oku :  Patlıcan yetiştiriciliği

Haziran Ayında : Hastalık ve zararlılarla mücadeleye devam edilir. Sulamayı ihmal etmemek gerekir. Armut gibi suyu az isteyen ağaçlarla, elma gibi suyu bol isteyen ağaçlar aynı sıklıkta sulanmamalıdır. Ot mücadelesi ve dip sürgünlerin alınmasına devam edilmelidir. Olgunlaşan meyveler hasat edilmeli, ağaçta ve yere düşen meyveler toplanmalıdır. Budanan dallar ve yerde çürüyen meyveler hastalık etmenidir. Aynı zamanda haşerelere konukçuluk yaparlar.

Temmuz Ayında : Yaz aylarında kırmızı örümcekler yoğun olur. Yapraklarda sararma olduğunda yaprak altına bakılır (büyüteç yardımıyla. Hafifçe ağ görülürse, nokta şeklinde hareketli canlılar varsa bunlara hemen akarisitli bir ilaçla mücadele edilmelidir. Sıcak kurak dönemlerde sulama ihmal edilmemeli. Su ağaca soğuk verilmez, akşam serinliğinde sulama yapılmamalıdır. Nem oluşturan yağmurlamadan kaçınılmalı, damlama sulamaya özen göstermelidir.

Ağustos Ayında : Yetiştiricilerimizden bazıları meyve hasadına kadar ağaca sulama vs. yapar. Meyvesiz kalan ağacı ihmal eder. Bu tamamen yanlıştır. Ağacın üzerinde meyve olsun olmasın bakıma devam edilmelidir.
Yaprak sararması, zamklama veya ağacın ortalama yıllık sürgünlerinin 15cmden az sürmesi olumsuzluğa tepkidir. Bu ayda sulama ihmal edilmemeli, dip sürgünler ve ağaç üzerinde fazla olmamak kaydıyla yaz budaması (yeşil budama) gerekirse yapılmalıdır.

Bunu da oku :  Biber yetiştiriciliğinde kültürel işlemler

Eylül Ayında : Bu dönemde olgunlaşan ürünler hasat edilir. Hasat olgunluğu meyvede yeme olgunluğundan öncedir. Bazı yabancı ot türleri bu mevsimde görülür, mücadelesine devam edilmelidir. Yapraklarda sonbahar sararması görüldüğünde sulama aralığı uzatılır.

Ekim Ayında : Eylül ayındaki işlere devam edilir.

Kasım Ayında : Bu ayda yapraklarını döken ağaçların sulanmasına son verilebilir. Bahçede düşen meyveler, dallar ve kuruyan yabancı otlar alınmalıdır. Sonbahar toprak işlemesi yapılmalıdır. Toprak işleme ağaçların köklerine zarar vermeyecek derinlikte yapılmalıdır. Toprak işlemeden hemen önce alt gübre verilmelidir (DAP 3-15 veya 3-20 gibi). Bu gübrelerden yetişkin ağaç başına ortalama 400grdır. Gübre toprak işlemesi ile karıştırılmamalıdır. Yine bu dönemde iyi yanmış çiftlik gübresi verilebilir. %2lik bordo bulamacı uygulanır.

Aralık Ayında : Bu ayda ağaç dikimi yapılır. Kasım ayında bitirilemeyen işlere devam edilmelidir.

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]
(Visited 41 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment