Yemiş – Böcek – Kola üçlemi

dikenli incir

Yemiş – Böcek – Kola üçlemi
Akdeniz iklim özelliklerinin bulunduğu doğal ortamlarda kendiliğinden yetişebilen ve bir çeşit kaktüs bitkisi olan frenk yemişi, çok sayıda ülkede önemli bir ekonomik değer olarak anlam ifade ederken, Türkiye’de yalnızca Akdeniz sahil kuşağında tarla kenarlarında bir çit bitkisi olarak görülüyor ve biliniyor.

Az tanınması dolayısıyla, frenk inciri, dikenli incir, mısır inciri gibi isimlerle de anılan frenk yemişinin Türkiye’de ekonomik bir pazarının bulunmamasına karşın, bu incirden İtalya başta olmak üzere İspanya, Yunanistan, Tunus gibi Akdeniz ülkelerinde doğrudan pazara yönelik kültür bitkisi olarak yararlanılıyor.

Asıl vatanı olan Amerika kıtasında Meksika’nın bayrağında bile yer alan bu bitkinin meyvesi dışında, yaprak olarak bilinen yassılaşmış gövdesinden yemeği, salamurası ve reçeli yapılabiliyor, boya çıkarılabiliyor, hayvan yemi olarak kullanılabiliyor ve yamaç arazilerde erozyonu önleyen bir bitki olarak yararlanılabiliyor.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr., bitkinin çok kolay yetişebilmesi, meyvesinin yanında hızla büyüyen gövdesinin hayvan yemi olarak kullanılabilmesi, erozyonu önleyen özellikleri dolayısıyla önemli bir ekonomik değer ifade ettiğini vurgularken, Akdeniz sahil şeridindeki Türk çiftçisinin ve ülkenin bu bitkiden yararlanamamasını, önemli bir kayıp olarak değerlendirdi.

Bunu da oku :  Hububat zararlıları

YETİŞTİRMESİ KOLAY
AA muhabirine frenk yemişi hakkında bilgi veren Prof. Dr., bitkinin kıraç ve sulama gerektirmeyen, kıyıdan 400 – 500 metre yüksekliğe kadar özelikle yamaçlarda yetişebilmesinin başlı başına bir avantaj olduğunu belirtti.

Organik tarıma en uygun bitki frenk yemişidir diyen Prof. Dr., bu bitkinin hemen hemen hiç bir zararlısının bulunmadığını, önemli bir masraf ve bakım gerektirmediğini, yalnızca dikenleri ve budamasının sorun olduğunu, onun da günümüzde ticaretini yapan ülkelerin geliştirdiği yöntemlerle kolaylıkla aşıldığını söyledi.

Dünyada frenk yemişinin ticaretini yapanların, sarı, kırmızı ve beyaz olmak üzere üç renkte meyvesini veren türünü geliştirdiklerini belirten Prof. Dr., son yıllarda gelişmiş ülkelerde bu meyvenin kış aylarında geniş bir tüketici pazarı bulabildiğinin ve çok iyi fiyatlara satıldığının altını çizerek şöyle devam etti: Bizde frenk yemişi, harcı alem Akdeniz bölgesinde her yerde var. Var ama önemli olan her yerde olması değil. Bunun kültüre alınıp bir şekilde bahçesinin kurularak meyvesinin pazara ihracata yönlendirilebilmesi, bunun yapılabilmesi. Tabi bunun için önce girişimci iş adamları gerekiyor. Frenk yemişi yetiştirmeyi tek başına çiftçiden beklemek doğru değil. Yap dersin yapmaz. Önce görmesi lazım. Bunun için de bu işe önayak olacak girişimci ya da kamu kuruluşu gerekiyor. Yetiştirilmesi o kadar kolay ki, yaprağını koy, toprağa kök salıyor.

Bunu da oku :  Hangi meyve Türkiye'de hangi bölgede yetişir?

İTALYA’DA YAYGIN ÜRETİM
Prof. Dr., günümüzde frenk yemişinden en çok yararlanan ülkenin İtalya olduğuna işaret ederek, İtalyanların egzotik meyve olarak kışın bu ürünü piyasaya sürebilmek için üretimini Ağustos – Eylül ayları yerine Ekim – Kasım aylarına kaydırdığını belirtti. Prof.Dr., sözlerini şöyle sürdürdü: Frenk yemişleri normal olarak Mayıs ayında çiçek açıyor. İtalyanlar, çiçek açınca ağacın üzerine çıkarak bütün çiçekleri döküyorlar. Strese giren bitki bir ay sonra yeniden çiçek açıyor. Bu çiçeğin meyvesi ise Ekim – Kasım aylarına sarkıyor. Bir ay da koruma ömrü olduğu dikkate alındığında İtalyanlar, Aralık – Ocak aylarında bunu pazara sürüyorlar.

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 3.7]
(Visited 16 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment