Tavuk Bakımı

Tavuk Bakımı

Tavuk Bakımı
Tavuk bakımı, oldukça meşakkat ve sevgi isteyen bir iştir. Tavuk, genellikle uçmayan kuş türü olarak bilinmektedir. Bu kuş türleri arasında dünya üzerinde en fazla bulunan örnektir. Tavuk hem etinden hem de yumurtasından faydalanıldığı için bizim ülkemizde ve çoğu ülkelerde oldukça çok tüketilmektedir. Besin değeri oldukça yüksek olması ile birlikte tam protein deposudur. Yumurta evresinde başlayarak daha sonrasında civciv adını alır. İlerleyen dönemlerde piliç, yarka, tavuk ve ergin erkek olanlarına horoz adı verilir. Tavuk bakımı yaparken öncelikle tavuklar hakkında oldukça yeterli bilgiye sahip olmak gerekir. Çünkü tavuk diğer kuş türlerine göre daha farklılık gösteren çiftlik hayvanları olarak bilinir. Bu konuyu ayrı bir şekilde ele alacak olursak tavuk yetiştirilirken yapılan bakım daha verimli sonuçlar verecektir.

Tavuk bakımında beslenme
Tavuk bakımı yapılırken en önemli ilk bakım beslenme olduğundan dolayı tavuk için yem türü oldukça önemlidir. Kaliteli bir tavuk bakımı için hem ekonomik olan hem de yeterli düzeyde besleme en başta gelmektedir. Kullanılan yemin belirli miktardaki dozu ve kalitesi, tavuğun gelişimini yumurtasının ve etinin kalitesini oldukça önemli ölçüde etkileyen özellik olarak bilinmektedir. Bu nedenden dolayı yem alırken, güvenilir ve bilindik bir yerden olmasına, yemin içerik olarak tazeliğine ve özellikle yem cinsinin ambalaj üzerinde belirtilmiş olmasına önemle dikkat edilmesi gerekir. Yem kötü kokuyorsa veya kuru ise kesinlikle tercih edilmemesi gerekir.

Bunu da oku :  Kümes hayvanları

Tavuklar genel olarak ot tüketen hayvanlardır. Fakat genel olarak ottan yeterli miktarda besin alamadıkları için tahıl gibi besin değeri yüksek besinlerle de beslenirler. Tavuk yeminin yarısından çoğunu arpa gibi dane yemler olarak adlandırılan yemler oluşturmaktadır. Tavuk yeminin içerisinde enerji ve protein dengesi oldukça önemlidir. Normal düzeyde yetiştirilmiş olan bir tavuk gün içerisinde yaklaşık olarak 120 gram yem tüketerek devamlılığını sürdürebilmek için çaba gösterir. Fakat normal olarak bu miktar tavuğun yaş büyüklüğüne, cinsine, yemlik içerisindeki doğru orantılı olan sisteme, yemin kalitesine ve kümes içeriğindeki şartlara bağlı olarak ayrıcalık gösterdiği bilinmektedir

Tavuk bakımı yapılırken yeni doğan bir civciv için su oldukça büyük önem taşır. Civciv doğar doğmaz su verilmelidir. Tavukların içmiş oldukları su her zaman için oldukça temiz olması gerekir. Tavuk için ilk günden başlayan enerji ve protein değeri oldukça yüksek olan besinlerin kullanılması oldukça önemlidir. Yemler olabildiğince ince olmalıdır ve tavukların ulaşacakları yerde olmalıdır. Tavuklar büyüyünce besleyici değeri oldukça yüksek olan yemler kullanılması gerekir. Çünkü bu dönemde kalsiyuma ve vitaminlere oldukça fazla ihtiyaç duydukları dönemlerdir. Bunlarla birlikte tavuklara zaman zaman kireç ihtiyaçlarını gidermeleri için kireç, sindirim sistemlerinde düzenleme yapmaları için de küçük taş parçaları verilmesi oldukça uygundur. Kullanılan yumurtaların kabuklarını kümese katmak tavukların kalsiyum ihtiyaçlarını almalarına yardımcı olacaktır.

Bunu da oku :  Gezen tavuk yetiştiriciliği

Tavuk bakımında yer
Tavuk bakımı yapılırken bir diğer önemli konu ise bulundukları konumlardır. Öncelikle kümes veya bir çiftlik olması şarttır. Etrafı tel ile çevrili geniş bir alan veya kümes oldukça önemli bir yer tutuyor. Yer seçimi yapılırken bulunan yerin tavukların gezme olanakları için oldukça geniş ve toprak alan olması şarttır. Bulundukları kümes olabildiğince ferah olması gerekir. Kümes içerisinde bulunan pencereler cereyan yapmayacak şekilde yükseltisi ayarlanması gerekir. Kümesin kapısının yönü güneye doğru bakmalı ve boyu en az 2 metre olmalıdır. Tavuklar hem çok sıcak ortamda hem de çok soğuk ortamda yaşayamadıkları için ortalama sıcaklık 22 santigrat derecede olması gerekir. Kümesin içerisi oldukça aydınlık olması gerekir fakat direk olarak güneş ışığı almaması gerekir. Gündüzleri etrafta geceleri kümeste oldukları için hem içeride hem dışarıda yumurtlama yapmaları için gerekli olan samandan yapılmış olan folluklar yapılması gerekir. Kümese bakım yapan kişi dışında kimse girmemelidir ve giren kişi ayaklarını ya kireçli suya batırmış olması gerekir ya da ayaklarına galoş geçirmesi şarttır. Kümes içerisine hastalık taşıyan hayvanların girmesi engellenmesi gerekir. (tavuk.web.tr)

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 18 times, 1 visits today)

Related posts

One Thought to “Tavuk Bakımı”

  1. ergin semen

    Güvercinlerim için kullanıyorum. Gözetimli vermek gerekiyor çünkü aşırıya kaçıyor kuşlar.

Leave a Comment