Çim Bakım Takvimi
5 (2)

çim biçme

Çim Bakım Takvimi Mevcut çim alana uygulanacak bakım, en az kullandığınız malzemeler kadar önemlidir. Hangi uygulamaları ne zaman yapacağınızı planlarsanız yıl boyu rahat ederseniz. Yapacağınız planlamaya yardımcı olması açısından sizin için bir bakım takvimi oluşturduk. Uygularsanız mutlaka faydasını göreceksiniz. OCAK Ocak ayı içinde çim alanınız için yapabileceğiniz tek şey dökülen yaprakları temizlemektir. Bu yağışlı ve çoğunlukla soğuk dönemde çimleriniz için yapabileceğiniz pek fazla bir işlem yoktur. Ancak yine de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Donmuş çimlerin ve alanınızda oluşan göllenmelerin üzerinde yürümeyin. Bunlar alanınıza zarar verir. Ocak ayı alanınızda…

Read More

Çimlerin doğru beslenmesi, gübrelenmesi
5 (2)

Çimlerin doğru beslenmesi, gübrelenmesi

Çimlerin doğru beslenmesi, gübrelenmesi Çimin çok yıllık olması ve sürekli biçilmesinden dolayı bünyesinde bulunan besin maddeleri sürekli yok olmaktadır. Bu nedenle çimin beslenmesi önemlidir. Uygun gübre ve besin maddeleri zamanında yeterli miktarda verilmezse sağlıklı gelişim beklenmemelidir. Çim alanları sürekli kontrol edilerek gerekli teknik koşullar sağlanmalıdır. Toprak analizi sonucuna göre besin maddelerini vermek doğru yöntem olmakla beraber analiz yapılmamış ise her türlü çim alanlarındaki toprağa uygulanan gübreleme yapılmalıdır. İyi bir çim gübresinde azot, fosfor ve potas ayrıca gereken iz elementler olmalıdır. Çim gübresi her üç gübreyle birlikte iz elementleri bulundurması diğer…

Read More

Ficus Amstel King
5 (1)

Ficus Amstel King

Ficus Amstel King Yaprak yapısı ince uzun bir şekilde ve yeşil yapraklıdırlar, Amstel King`in yaprakları yukarı doğru bir sırık gibi dururlar. ? Yaprak yapısı Alii ye çok benzeyip Amstel King`in yaprakları Alii`ye göre daha geniştir. ? Gövde yapıları ve görünüşleri birbiriyle aynıdır. Nisbi nemi yüksek ortam ister (%80-85). Sıcaklık isteği 18-24oC`dir. Sıcak havalarda yapraklarına bolca su püskürtülmelidir. Toprağı devamlı nemli tutulmalıdır. ? Hava akımı, aşırı ısı değişikliği, dengesiz sulama ve saksı yerinin değiştirilmesinden kaçınılmalıdır. Hızlı kök gelişimi olduğundan, taze sürgünlerin dökülmesi, yaprak uçlarında yanmaların başlaması halinde saksı büyültülerek toprak değişimi…

Read More

Türkiye’de ormanlar
5 (2)

karadeniz orman

Türkiye’deki ormanlar Türkiye’deki ormanlar; Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Orman Bakanlığı’nın sorumluluğu altındadır. Türkiye’nin sahip olduğu doğal şartlar altında %75’i ormanlarla kaplı olması gerekirken bu oran % 27,6’dır. Ormanların çoğunluğu devlete aittir, özele ait ormanlar %0,1 oranındadır (18.000 ha). İklim ve ormanlar Türkiye’de ormanların az olmasının nedenleri: ? Türkiye’nin eski bir yerleşim alanı olması nedeniyle savaşlar ve göçler sırasında ormanların tahrip edilmesi. ? Tarla açmak, hayvan otlatmak ve odun ihtiyacını karşılamak için ormanların tahrip edilmesi. ? Orman yangınları. Türkiye, sıcaklık ve yağış şartları bakımından orman yetişmesine genel olarak elverişlidir. Fakat uzun…

Read More

Türkiye’nin su varlığı
5 (2)

Türkiye su haritası

Türkiye’nin su varlığı Su, yeryüzünde canlı hayatı için vazgeçilmez bir unsurdur. Geçmişte büyük medeniyetlerin Fırat, Dicle, Ganj ve İndüs havzalarında kurulmaları tesadüf değildir. Çeşitli su kaynaklarına sahip olan Türkiye Orta Doğu’daki komşuları arasında su potansiyeli en zengin ülkedir. Türkiye deniz ulaşımı bakımından oldukça elverişli şartlara sahiptir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin kıyı uzunluğu 8333 km’dir. İstanbul ve Çanakkale Boğazları deniz ulaşımı açısından ülkemiz için oldukça avantajlı bir durum sağlamaktadır. Türkiye, ortalama yükseltisi oldukça fazla olan bir ülkedir (1132 m). Engebeli bir yapıya sahip olup yükselti, batıdan doğuya doğru gidildikçe…

Read More

Türkiye’nin akarsuları
5 (1)

Kızılırmak, millet bahçesi

Türkiye’nin akarsuları Nehir ya da ırmak, genellikle denizlere, göllere ya da bir başka büyük akarsuya dökülen, özellikle genişliği ve taşıdığı su miktarı bakımından büyük akarsulara verilen genel isimdir. Kimi durumlarda ise bir başka suya ulaşmadan yer altında kaybolduğu ya da tamamen kuruduğu da görülmektedir. Büyük akarsular nehir ya da ırmak olarak adlandırılırken daha küçükleri ise çay ve dere olarak adlandırılırlar. Irmak, su döngüsünün önemli bir öğesidir. Irmaklardaki suyun temel kaynağı yağışlardır. Yağmur ya da kar yağışı ile yeryüzüne inen su yüzey akıntıları, yer altı suları biçiminde nehirleri beslerken buzullar gibi…

Read More

Türkiye’nin gölleri
5 (2)

Türkiye, akarsu, göl, baraj

Türkiye’nin gölleri Göl, karalar üzerindeki çanakları doldurmuş tatlı veya tuzlu su kütlesidir. Göller, kapalı havzaları dolduran geniş, durgun su kütlesi olarak da tanımlanır. Gölsel ortamlar, oldukça belirgin çökel türü ve çökel yapılarına sahiptirler. Göller, yer altı ve yer üstü sularıyla beslenir ve acı, tatlı, sodalı ve tuzlu olabilir. Bu farklılığın nedenleri, iklim koşulları, beslenme kaynakları, gölün bulunduğu arazinin yapısı, gölün büyüklüğü, derinliği ve gideğeninin (göl ayağı) olup olmamasıdır. Beslenme kaynağı güçlü olan göller fazla sularını bir gideğen yardımıyla denizlere boşaltır. Sularını dışarıya bir gideğen yardımıyla boşaltan göllerin suyu tatlı, sularını…

Read More