Bu çiçeğe kim tükürdü?
5 (2)

Çayır Köpük Böceği (Philaenus spumarius)

Bu çiçeğe kim tükürdü? Kış mevsiminin bitmesiyle beraber havaların ısınması, leyleklerin, kırlangıçların gelmesi ve daha birçok mevsimsel değişiklikler baharın habercisi. Isınan hava ve bahar yağmurlarıyla ağaçların ve diğer bitkilerin yeşermesi baharın diğer güzelliklerinden sadece birkaçı. Baharın gelmesini dört gözle bekleyen, güzel renkleriyle etrafta sanki dans ederek uçan kelebekler, renk renk çiçeklere uyum sağlayan kırmızıdan sarıya değişik renkli uğur böcekleri ılık havanın tadını çıkarıyor. Baharda değişik bitkiler üzerinde dikkatimizi çeken böceklerden birisi de ne oldukları hakkında belki birçoğumuzun kafasında soru işareti bırakan köpük böcekleri olsa gerek. Latince “Hemiptera” ya da Türkçe…

Read More

Organik tarım nedir?
5 (1)

organik tarım, çiftçi, el arabası

Organik tarım nedir? İnsanoğlu bugüne kadar sürdürmekte olduğu tarımsal faaliyetlerle, kendi yaşam alanı da dahil olmak üzere birlikte yaşadığı canlı ve cansız çevreye verdiği zararların farkına varmıştır. Bu amaçla doğa ile uyumlu, kaynakları doğru kullanan, sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen, hayvan refahını gözeten yeni tarımsal yaklaşımlar tüm dünyada yayılmaya başlamıştır. Bu yaklaşımların bir kısmı sadece kavram olarak kalsa da diğer bazı yaklaşımlar hayatımızda belirgin bir şekilde yer almaya başlamıştır. Dünyanın değişik kesimlerinde ortaya konulan bazı tarımsal kavramlar aşağıda verilmiştir; Alternatif Tarım Biyolojik Tarım Biyodinamik Tarım Doğal Tarım Düşük Girdili Tarım Ekolojik Tarım…

Read More

Organik tarımın ilkeleri
5 (1)

Organik tarım, çiftçi

Organik tarımın ilkeleri Organik tarım, bitki nöbetleşmesi, yeşil gübre, kompost, “biyolojik zararlı kontrolü”nü içeren ve toprak üretkenliğini sağlamada mekanik işlemeye dayanan; sentetik gübre, pestisit, hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanımını reddeden veya sınırlayan tarım yöntemidir. Organik tarımda toprak ve su gibi doğal çevrenin tarım eliyle kirletilmesini engellemek, temiz malzeme ve teknikler kullanılarak üretilen tarım ürünleri ile insan, hayvan ve çevrenin sağlığı üzerinde olumlu katkı sağlamak amaçlanır. Sağlık İlkesi Toprak, bitki, hayvan, insan ve gezegenimizin sağlığının korunması ve geliştirilmesi gerektiği düşüncesine dayalı bir ilkedir. Bireylerin ve tür topluluklarının…

Read More

Organik tarım tarihi
5 (1)

Organik tarım

Organik tarım tarihi Sentetik kimyasal tarımsal girdilerin yarattığı olumsuz etkilerin hissedilmesiyle yüzyılımızın başlarında konvansiyonel tarım yöntemine alternatif sistem arayışları başlamıştır. 1910 yılında Albert Howard’ın “Tarımsal Vasiyetnamesi”, 1924 yılında Dr. Rudolf Steiner’in “Biyodinamik Tarım Yöntemi” çalışmaları kapsamında birçok Avrupa ülkesinde bu konuda duyarlı üretici ve tüketiciler biraraya gelerek ekolojik tarım çalışmalarına başlamıştır. 1970’li yıllara kadar devam eden çalışmalar 1972 yılında Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu’nun (IFOAM/International Federation of Organic Agriculture Movement) kurulmasıyla uluslararası nitelik kazanmıştır. 3 kıtadan 5 kurucu organizasyon tarafından oluşturulan IFOAM , tüm dünyadaki ekolojik tarım hareketlerini bir çatı…

Read More