Bitkilerde azot eksikliği

Bitkilerde Azot eksikliği

Bitkilerde azot eksikliği
Bitkilerin büyümesi ve ürün üzerine önemli etkileri olmasından dolayı, bu elementin eksikliğinden büyüme hızla durmakta ve klorofil parçalanması yaşanmaktadır. Ayrıca klorozlar ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler bitkilere veya toprağa N uygulaması ile giderilebilmektedir. Azot eksikliğinin şiddetine bağlı olarak bitki boyu kısalabilir, gövde incelebilir. Tahıllarda kardeşlenme azalmakta, yaprak gelişimi engellenmekte, özellikle genç yapraklar küçülmektedir. Noksanlıktan dolayı bitkide karbonhidrat birikimi kırmızı, kırmızımsı-mor renklenmeye yol açmaktadır.

Azot kolaylıkla hareketli hale geçebilen ve taşınabilen bir besin maddesi olduğu için noksanlık ileri aşamalarda görülürse yaşlı yapraklarda protein parçalanmakta ve amino asitler büyüme yerlerine gönderilmektedir. Bundan dolayı azot eksikliği önce eski, yaşlı yapraklarda ortaya çıkmaktadır. Aşırı yağmurlar, yağmurlama sulama, ışık intensitesinin yüksek oluşu noksanlığı teşvik eden faktörlerdir.

Azot eksikliği görülen topraklar genellikle;
– Çok fazla yağış alan ve fazla sulama yapılan topraklar,
– Kumlu topraklar,
– Organik madde içeriği az olan topraklar
– Uzun süre azotlu gübre kullanılmadan üretim yapılan topraklardır.

Azot noksanlığında, bitkilerde büyüme oranı düşer. Yani bitkinin büyümesi yavaşlar. Bitki küçük kalır. Sürgün sayısı azdır ve sürgün boyu normalden kısa olur. Yapraklar küçülür ve yaşlı yapraklarda vaktinden önce dökülme görülür. Yapraklar yaşlı yapraklardan başlayarak açık yeşil renkte gelişirler. Kök gelişmesi ve özellikle köklerde dallanma zayıflar. Azot noksanlığı belirtilerini ortadan kaldırmak için toprağa düzenli olarak azotlu gübreleme yapılması gerekir. Rotasyonda baklagillere yer verilmesi topraktan aşırı azot kaybını önler.

Bunu da oku :  Bitki beslemede çinko

Azot Fazlalığı
Azot fazlalığı meyve ağaçlarında çiçeklenme ve meyve verimini geciktirir. Aşırı miktarda sürgün büyümesi, buna eşlik eden koyu yeşil yapraklar vardır. Bitkiler gevrek ve sert bir yapıda olur, vegetatif gelişme ağırlık kazanır, çiçeklenme ve meyve oluşumu gecikir. Sonbaharda gecikmiş bir yaprak dökümü görülür.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 62 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment