Yumurta Kodları Ne Anlama Geliyor?
5 (2)

Yumurta Kodları Ne Anlama Geliyor?

Yumurta Kodları Ne Anlama Geliyor? Mutfağınızdan eksik etmediğiniz yumurtanızın nereden geldiğine ve nasıl yetiştirildiğine önem veriyorsanız, üzerinde basılmış olan kod numaralarının anlamını bilmelisiniz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’ne göre 1 Nisan’dan itibaren kabuğunda ‘yetiştirme metodu kodu’ bulunmayan yumurtalar satılamayacak. Uygulama sayesinde tüketici yediği yumurtayı bilecek, organik süsü verilmiş yumurtalar satışa sunulamayacak. Yumurtanın Üzerindeki Kod 0 İle Başlıyorsa; 0 numaralı kod, yumurtanın tamamen organik bir şekilde yetiştirildiğini ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmasını gösterir. 0 kodlu yumurtalar en sağlıklı ve en pahalı yumurtalardır. Organik Tavuk yumurtası…

Read More

Hem kabak satıp hem de nasıl borçlu çıkarsınız?
5 (3)

kabak satış

İşte size soru: Hem kabak satıp hem de nasıl borçlu çıkarsınız? Yalova’da ürettiği 87.5 kilogram kabağı gönderdiği Bayrampaşa ya sebze meyve halinden hesabına sadece 1.73 lira yatırıldığını gören çiftçi şaşkına döndü. Merkeze bağlı bir köyünde çiftçilikle geçimini sağlayan T.Bektaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, ürettiği 87,5 kilogram kabağı Bayrampaşa Yaş Sebze ve Meyve Haline gönderdiğini söyledi. Ürününün karşılığında hesabına sadece 1,73 lira yatırıldığını görünce büyük bir şaşkınlık yaşadığını ifade eden Bektaş, bu paranın masraflar kesildikten sonra geriye kalan miktar olduğunu anlattı. Faturada kabağın kilogramının 20 kuruşa alındığının yazdığını vurgulayan Bektaş, şunları kaydetti:…

Read More

Hububatta yabancı otlar verim kaybına neden oluyor
5 (1)

buğday göceği

Hububatta yabancı otlar yüzde 20 verim kaybına neden oluyor Karaman İl Tarım Müdürü Hikmet Doğru yabancı ot ile buna bağlı kök ve kök boğazı hastalığının yüzde 20 oranında verim kaybına neden olduğunu söyledi. Yabancı ot mücadelesi için en uygun ilaçlama zamanının buğdayın kardeşlenmeyi bitirip sapa kalkmadan önceki devresi olduğunu belirten Doğru, “Bu devrede buğdaylar 15-20 cm boyunda, yabancı otlar ise 2-6 yaprak dönemlerindedir. Bu husus dikkate alındığında ilimizde, yabancı ot mücadelesine bugünlerde başlanmalı ve 15 günlük süre içerisinde de bitirilmelidir. İlaçlama hava sıcaklığının 8-18 °C arasında olduğu, rüzgarsız ve yağışsız…

Read More

Gıda silaha mı dönüşüyor?
5 (1)

tarım hayvancılık ziraat

Gıda silaha mı dönüşüyor? Temel gıdaların üretiminde söz sahibi olan ülkelerin en küçük bir hareketi, tüm dünyayı etkiliyor. Küresel ısınma, gıdayı etkili bir koz haline getirdi. Tarımsal üretimi güçlü olan ülkelerin küçük bir hareketi bütün ülkeleri etkiliyor. Büyük üretici ülkelerdeki hasatta yaşanan azalma, tahıl fiyatlarına rekor kırdırınca Dünya Tarım ve Gıda Örgütü(FAO) harekete geçti ve temel gıdaları üreten ülkeleri acilen toplantıya çağırdı. Örgüt, ülke temsilcilerini genel olarak gıdada, özel olarak ise buğday piyasasındaki sıkıntıları konuşmak için Roma’da acilen topladı. Temel gıda fiyatlarındaki artışın, gıda güvenliğini azalttığına, 2008’dekine benzer krizlere neden…

Read More

Tarım ve Tarım Turizmi
5 (1)

tarla, bağ turizm, agrotourism

Tarım ve Tarım Turizmi Tarım turizmi, tarım ile turizmin konbinasyonundan meydana gelen natif turizm dallarından birisidir. Tarım turizmi, genellikle çiftliklerde yapılmaktadır. Dünyada, Amerika başta olmak üzere Almanya, Italya, Fransa, İspanya ve İsviçre tarım turizminin yoğun şekilde ilgi gördüğü populer destinasyonlardır. Senenin 12 ayır sürekliliği olan tarım turizmi, çiftlik sahiplerine ve bu tip alternatif seyahata meraklı gezginlere çesitli avantajlar sağlamaktadır. Çiftlik sahipleri ve tarım ile uğraşan yerli halk için en önemli avantajı, alternatif gelir üretmesidir. Bu tip çiftliklerde yapılacak tarım turizmi aktiviteleri, çiftliklerin gelirlerinin artmasını sağlamaktadır. Bu aktivitelere kısa başlıklar altında…

Read More

Sorun işsizlik mi yoksa mesleksizlik mi?
5 (2)

Tarla, ekim

Sorun işsizlik mi yoksa mesleksizlik mi? Tarım Bakanı, günde 7 lira ücretle, tarım işletmelerinde çeşitli konularda işsizlere eğitim verdiklerini belirterek, Türkiye’de sorun işsizlik mi, mesleksizlik mi? Maalesef yıllarca tüm köylüler çiftçidir diye yanlış bir kanıya kapıldık diyor. Malumunuz üzere, Ulusal Süt Konseyi kuruldu ve faaliyete geçti. Konseyin başkanlığına da Ethem Sancak seçildi. Geçen hafta Ethem Sancak, Süt Konseyi’nin gelecekteki faaliyetini şekillendirmek amacıyla tüm süt üreticilerini bir araya topladı. Tarım ve Köyişleri Bakanı’nın de katıldığı toplantıya, benim de içinde bulunduğum bir grup gazeteci de davetliydi. Bakan ile uzun uzun sohbet etme…

Read More

Bilgisayarlı sürü yönetim sistemi
5 (1)

Bilgisayarlı sürü yönetim sistemi

Bilgisayarlı sürü yönetim sistemi Bilgisayarlı sürü yönetim sistemi esas olarak sağımhanede yer almaktadır. Sağım makinesinden bağımsız bir sistemdir. Ancak makine ile koordinasyonlu olarak çalışır. Bilgisayar sistemleri çok çeşitlidir. Aynı isimle anılan çok basit sistemler olduğu gibi, son derecede gelişmiş işlevsel özelliği olan sistemler de vardır. Bunların hepsine bilgisayar sistemi denildiği için, işlevsel özellikleri çok iyi irdelenmelidir. Bu sistemlerin en gelişmişi, doğal olarak sadece bilgisayar sistemi üreten ve bu konuda uzmanlaşmış olan firmaların bilgisayar sistemleridir. Her sektörde olduğu gibi, süt sığırcılığı sektöründe de yapılacak yenilikleri izleyerek teknoloji seçiminde zaman boyutuna bağlı…

Read More

Bitki Karantinası Yönetmeliği yürürlükte
5 (1)

Bitki Karantinası Yönetmeliği

Bitki Karantinası Yönetmeliği yürürlükte Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bitki, bitkisel ürün ve orman ürünlerinin bulundukları, taşındıkları ve yetiştirildikleri ortamların zararlı organizmalardan arındırılması, miktar ve kalite kayıplarının önlenmesi, fümigasyon işlerini yapacak personelin belirlenmesi, yetiştirilmesi ve yetkili kılınmasına ilişkin usul ve esasları belirledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının “Bitki Karantinası Fümigasyon Yönetmeliği”, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, bitki, bitkisel ürün, bitkisel sanayi ürünü ve orman ürünlerinin; depo, silo, gemi, konteynır gibi bulundukları ortamların temizlenmesi ve iç karantinaya tabi zararlı organizmaların belirlenmesi, müze, kütüphane, gıda üreten ve depolayan imalathane, fabrika ile…

Read More