Yumurta Kodları Ne Anlama Geliyor?
5 (2)

Yumurta Kodları Ne Anlama Geliyor?

Yumurta Kodları Ne Anlama Geliyor? Mutfağınızdan eksik etmediğiniz yumurtanızın nereden geldiğine ve nasıl yetiştirildiğine önem veriyorsanız, üzerinde basılmış olan kod numaralarının anlamını bilmelisiniz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’ne göre 1 Nisan’dan itibaren kabuğunda ‘yetiştirme metodu kodu’ bulunmayan yumurtalar satılamayacak. Uygulama sayesinde tüketici yediği yumurtayı bilecek, organik süsü verilmiş yumurtalar satışa sunulamayacak. Yumurtanın Üzerindeki Kod 0 İle Başlıyorsa; 0 numaralı kod, yumurtanın tamamen organik bir şekilde yetiştirildiğini ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmasını gösterir. 0 kodlu yumurtalar en sağlıklı ve en pahalı yumurtalardır. Organik Tavuk yumurtası…

Read More

Bitki besin noksanlıkları, bitkilerde görülen arazlar
5 (1)

Bitki besin noksanlıkları, bitkilerde görülen arazlar

Bitki besin noksanlıkları, bitkilerde görülen arazlar Bitki besin maddelerinin, bitki bünyesinde farklı fonksiyonları olup, bunların eksikliği durumunda bir takım arazlar meydana gelmektedir. Bitkiler tarafından ihtiyaç duyulan gerekli besinler, öteki birçok organizmadan farklı olarak, tamamen inorganik niteliklidir. Bu açıdan ele alınınca bitkiler besin maddesi olarak ek organik bileşiklere gerek duyan birçok organizma, hayvan ve insanlardan temel ayrıcalıklar gösterir. Gerekli bir besin elementi, bir organizmanın normal yaşam döngüsü için kesinlikle bulunması zorunlu olan ve o besin elementinin görevleri öteki kimyasal bileşiklerce yerine getirilemeyen element olarak tanımlanır. ARAZ : Sağır dilsiz Araz, devamlılığı…

Read More

Hem kabak satıp hem de nasıl borçlu çıkarsınız?
5 (3)

kabak satış

İşte size soru: Hem kabak satıp hem de nasıl borçlu çıkarsınız? Yalova’da ürettiği 87.5 kilogram kabağı gönderdiği Bayrampaşa ya sebze meyve halinden hesabına sadece 1.73 lira yatırıldığını gören çiftçi şaşkına döndü. Merkeze bağlı bir köyünde çiftçilikle geçimini sağlayan T.Bektaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, ürettiği 87,5 kilogram kabağı Bayrampaşa Yaş Sebze ve Meyve Haline gönderdiğini söyledi. Ürününün karşılığında hesabına sadece 1,73 lira yatırıldığını görünce büyük bir şaşkınlık yaşadığını ifade eden Bektaş, bu paranın masraflar kesildikten sonra geriye kalan miktar olduğunu anlattı. Faturada kabağın kilogramının 20 kuruşa alındığının yazdığını vurgulayan Bektaş, şunları kaydetti:…

Read More

Unutulmuş meslekler: macunların kraliçesi
5 (1)

ceviz macunu

Unutulmuş meslekler: macunların kraliçesi Kıbrıslı Türkler yüz yıllar içinde çeşitli meyveleri macun haline getirmeyi bir sanat haline getirmişse de, geleneksel macunlarımız ne yazık ki eskisi kadar ilgi görmüyor CEVİZ MACUNU Misafirperverlikleri ile tanınan Kıbrıslı Türkler, evlerine konuk olanlara mutlaka ikramlarda bulunurlar. Bu ikramlar arasında kuşkusuz en ön sırada yer alanlar macunlarımızdır. Bir çeşit şuruplu meyve reçeli olarak da tanımlayabileceğimiz macunlar, misafirlere ferahlatıcı bir aperatif olarak ikram edilir. Kıbrıs insanı yüz yıllar içinde çeşitli meyveleri macun haline getirmeyi bir sanat haline getirmiştir, ancak geleneksel macunlarımız, artık köylerimiz dışında pek popüler değil?…

Read More

Hububatta yabancı otlar verim kaybına neden oluyor
5 (1)

buğday göceği

Hububatta yabancı otlar yüzde 20 verim kaybına neden oluyor Karaman İl Tarım Müdürü Hikmet Doğru yabancı ot ile buna bağlı kök ve kök boğazı hastalığının yüzde 20 oranında verim kaybına neden olduğunu söyledi. Yabancı ot mücadelesi için en uygun ilaçlama zamanının buğdayın kardeşlenmeyi bitirip sapa kalkmadan önceki devresi olduğunu belirten Doğru, “Bu devrede buğdaylar 15-20 cm boyunda, yabancı otlar ise 2-6 yaprak dönemlerindedir. Bu husus dikkate alındığında ilimizde, yabancı ot mücadelesine bugünlerde başlanmalı ve 15 günlük süre içerisinde de bitirilmelidir. İlaçlama hava sıcaklığının 8-18 °C arasında olduğu, rüzgarsız ve yağışsız…

Read More

Gıda silaha mı dönüşüyor?
5 (1)

tarım hayvancılık ziraat

Gıda silaha mı dönüşüyor? Temel gıdaların üretiminde söz sahibi olan ülkelerin en küçük bir hareketi, tüm dünyayı etkiliyor. Küresel ısınma, gıdayı etkili bir koz haline getirdi. Tarımsal üretimi güçlü olan ülkelerin küçük bir hareketi bütün ülkeleri etkiliyor. Büyük üretici ülkelerdeki hasatta yaşanan azalma, tahıl fiyatlarına rekor kırdırınca Dünya Tarım ve Gıda Örgütü(FAO) harekete geçti ve temel gıdaları üreten ülkeleri acilen toplantıya çağırdı. Örgüt, ülke temsilcilerini genel olarak gıdada, özel olarak ise buğday piyasasındaki sıkıntıları konuşmak için Roma’da acilen topladı. Temel gıda fiyatlarındaki artışın, gıda güvenliğini azalttığına, 2008’dekine benzer krizlere neden…

Read More

Yarasa kozası dolandırıcılığı
5 (1)

yarasa mağarası

Yarasa kozası dolandırıcılığı Dolandırıcılıkta sınır yok.. Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Tarkan Yorulmaz, son günlerde yarasalar üzerinden dolandırıcılık yapıldığını belirterek, “Dolandırıcılık şebekeleri, sosyal paylaşım sitelerinde paylaştıkları uydurma videolarla vatandaşlara ulaşarak mağaralarda yarasa kozası ve yarasa kesesi bulunduğunu, bunlarda ilaç sanayisinde kullanılan çok önemli bir sıvı olduğunu iddia ediyor.” dedi. Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran, Irak, Azerbaycan, Cezayir ve Suriye gibi ülkelerde yaygın olan bir dolandırıcılık yönteminin son zamanlarda Türkiye’de de görülmeye başladığını söyledi. Biyolog olarak 18 yıldır yarasalar üzerine çalışmalar yaptığını…

Read More

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesindeki Türkiye’nin Botanik Bitkileri
5 (1)

Evliya Çelebi, geziler

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesindeki Türkiye’nin Botanik Bitkileri Doğa bilimci olmadığı halde Evliya Çelebi İstanbul’un botanik güzelliği hakkında araştırmalarıyla, iyi gözlem yeteneğiyle bizlere sunmuştur. Seyahatname içinde Evliya Çelebi geçtiği yolları, kaldığı yerleri, üstlendiği görevleri, katıldığı seferleri, yaşadığı serüvenleri, tarih bilgilerde ilave ederek, yolculuk tarihi sırasına göre anlatır. Evliya Çelebi (1611- 1682) Seyahatnamesindeki Türkiye’nin Botanik Bitkileri Biz burada, Evliya Çelebi’nin günümüz Türkiye hudutları içinde gezdiği yerleri belirlemek, Trakya ve Anadolu’da bulunduğu sıralarda nereden hangi bitkileri kaydettiğini öğrenmek ve seyahatnamenin botanik değerini ortaya koymak istedik. Bu yerler Evliya Çelebi’nin bu yerlerden kaydettiği bitkiler aşağıda,…

Read More

Tarım ve Tarım Turizmi
5 (1)

tarla, bağ turizm, agrotourism

Tarım ve Tarım Turizmi Tarım turizmi, tarım ile turizmin konbinasyonundan meydana gelen natif turizm dallarından birisidir. Tarım turizmi, genellikle çiftliklerde yapılmaktadır. Dünyada, Amerika başta olmak üzere Almanya, Italya, Fransa, İspanya ve İsviçre tarım turizminin yoğun şekilde ilgi gördüğü populer destinasyonlardır. Senenin 12 ayır sürekliliği olan tarım turizmi, çiftlik sahiplerine ve bu tip alternatif seyahata meraklı gezginlere çesitli avantajlar sağlamaktadır. Çiftlik sahipleri ve tarım ile uğraşan yerli halk için en önemli avantajı, alternatif gelir üretmesidir. Bu tip çiftliklerde yapılacak tarım turizmi aktiviteleri, çiftliklerin gelirlerinin artmasını sağlamaktadır. Bu aktivitelere kısa başlıklar altında…

Read More

Sorun işsizlik mi yoksa mesleksizlik mi?
5 (2)

Tarla, ekim

Sorun işsizlik mi yoksa mesleksizlik mi? Tarım Bakanı, günde 7 lira ücretle, tarım işletmelerinde çeşitli konularda işsizlere eğitim verdiklerini belirterek, Türkiye’de sorun işsizlik mi, mesleksizlik mi? Maalesef yıllarca tüm köylüler çiftçidir diye yanlış bir kanıya kapıldık diyor. Malumunuz üzere, Ulusal Süt Konseyi kuruldu ve faaliyete geçti. Konseyin başkanlığına da Ethem Sancak seçildi. Geçen hafta Ethem Sancak, Süt Konseyi’nin gelecekteki faaliyetini şekillendirmek amacıyla tüm süt üreticilerini bir araya topladı. Tarım ve Köyişleri Bakanı’nın de katıldığı toplantıya, benim de içinde bulunduğum bir grup gazeteci de davetliydi. Bakan ile uzun uzun sohbet etme…

Read More