Tarımda doğal mücadele

yabani ot yolmak

Tarımda doğal mücadele
Meyve ağaçlarına dadan böceklerle olan savaşın en etkin yollardan birinin mavi renkli plastik legen olduğunu belirten Dr.Emine Tanrıver, çiftçileri uyararak, ‘Bu tuzağı kurun başarıya ulaşacaksınız’ dedi.

Özellikle tarım ve bahçecilik de zararlı böceklere karşı doğal mücadele ile yaptığı başarılı çalışmalarıyla dikkat çeken Beta Sulama ve Fidancılık Yetkilisi Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Emine Tanrıver, çiftçileri rahatlacak ilginç yöntemi anlatırken şu önerilerde bulundu.

Sert ve yumuşak çekirdekli meyve gurubunda çiçek döneminde çiçek tripsi ve bakla zınnısı adı verilen (Çiçek Zınnısı) , çiçekte kalıcı tahribatlar yapabilmekte veya meyve kalitesini etkileyecek izler bırakabilmektedir. Bakla zınnısı, bahçelerimizde döllenmeyi sağlayan banbus arılarına benzedikleri için, üretici tarafından çoğunlukla zor farkedilmektedir. Çiçek tripsi ise çiçek içinde ve çok küçük olduğu için dikkatli bir takiple tespit edilebilmektedir. Bunun için yüzde 50 çiçek açımında ve tam 2 ilaç uygulaması etkili olmaktadır. Bu ilaçların döllenmeyi sağlayan arılara öldürücü etkisi olmamalıdır.

Bahçemizde dekara yerleştireceğimiz 10 adet mavi leğenlerin bize katkısı fazlaca olacaktır. Bu leğenler yarıya kadar su doldurulup ağaç diplerine bırakılmalıdır. Buradaki plastik leğenlerin amacı çiçek zınnısı”nın ilgisini çekmektir. Mavi çiçek zınnısını cezbediyor. Bu dolu leğene düşen zınnı boğularak ölüyor. Böylece kurduğumuz bu tuzak başarıya ulaşmış oluyor. Çiçeklerin meyveye dönmesiyle leğenler bir yıl sonrası için toplanmalıdır.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 11 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment