Civcivlerin cinsiyetini öğrenme

Civcivlerin cinsiyetini öğrenme
Civcivin dişi mi erkek mi yani tavuk veya horoz olduğunu nasıl anlarız diye çok soruluyor. Civcivlerin cinsiyet tayini tüylerinden, kanat uçlarından ve kıçlarından yapılabilmektedir.

Civcivlerin, toplu iğnenin ucu büyüklüğündeki cinsel organlarına bakarak ve elleriyle kontrol ederek dişi mi erkek mi olduğunu anlayan “seksörler”, saatte 800 civcivin cinsiyetini belirleyerek, pek fazla bilinmeyen bir mesleği icra ediyor.

Uzakdoğu’da yaklaşık 100 yıldır sürdürülen bu meslek, Türkiye’de tavukçuluk sektöründe çalışanlar dışında pek bilinmiyor.

Parmaklarının arasına sıkıştırdıkları civcivlerin, toplu iğnenin ucu büyüklüğündeki cinsel organlarına bakarak ve elleriyle kontrol ederek, erkek-dişi ayrımı yapan seksörler, meslekleriyle ilgili bilgi vermekten özellikle kaçınıyorlar.

Civcivin cinsiyetine, makineden çıktıktan sonra 2 saat içinde bakılması gerekiyor, aksi takdirde zaman geçtikçe cinsel organın içeri çekildiğini ve cinsiyet tayini yapmanın hemen hemen imkansız hale gelebiliyor.

Tüylerinden anlamak
Tüylere göre cinsiyet tayini genelde hibrit türlerde oluyor. Kanatlarda esas tüylerin çıkmasına bakılır: Yeni çıkmakta olan iğne gibi uzantılar dişilerde daha uzundur.

Bunu da oku :  Tavuğun Kökeni

Bazı türlerde daha yumurtadan çıktığı ilk gün tüy renginden cinsiyet belli oluyor ama sadece bazı türlerdedir. Çoğunluk türlerde değildir. Birkaç hibrit türde ve birkaç orijinal türde görülen bir şey.

Kıçından anlamak
Kıça göre cinsiyet tayininde ise civciv kakasını yaparken kontrol edilir. Eğer o esnada içerden sivilce gibi küçük bir kabartı görünüyorsa o civciv erkek demektir. Dişilerde söz konusu kabarcık çok minik olur. Erkeklerdeki kadar olanları nadir görülür.

(Neden kakasını yaparken görülüyor, çünkü civcivin gerisi dışkıyı atmak için dışa uzanır ve hafifçe açılır. Başka türlü bunu sağlamak mümkün değildir sanıyorum.)

Aslında civcivlerin dişi mi erkek mi olduğunu dış görünüm itibarıyla belli eden 15 kadar alamet vardır. Civciv kıçının dış görünümünden cinsiyetini anlamakta en çok Japonlar uzmanlaşmıştır.

Başka bir yol da şudur
3 – 4 günlük iken kanat uçlarına bakarsınız: Tek boğumlu ve uzun olan erkek, 2 ve üç boğumlu olan dişidir.

Silver(beyaz) ve Gold (açık sarı-kahverengi) Metot
Yetiştirici firmalar tüy rengini (determine) veren genlerden. Silver(beyaz) ve gold (açık sarı-kahverengi)’u kullanıp erkeklerde sadece fenotipik olarak beyazın görünmesi dişilerde ise sadece kahverenginin görünmesi şeklinde.

Bunu da oku :  Turistler dağ horozunu görmeye geliyor

Barred(çubuklu) ve Non-barred(çubuksuz) Metot
Yetiştirici firmalar siyah tavuklarda tüy rengini (oluşması) determine eden genlerden barred(çubuklu) ve non-barred (çubuksuz) ‘u kullanıp erkek civcivlerin kafasının sadece fenotipik olarak siyah görünmesi dişi civcivlerin ise siyah rengin üzerinde beyaz bir bölgenin bulunması şeklinde.

Hızlı ve Yavaş Tüylenme Metot:
Yetiştirici firmalar kanatlardaki tüylenmenin hızını (etkileyen) determine eden genlerden yavaş ve hızlıyı kullanıp erkek civcivlerin birinci kanat tüylerinin yavaş dolayısıyla kısa görünümlü

Bir diğer Metot ise Cloaca (Yumurta kanalının sonu)nın anatomik yapısıyla ilgili olup en çok kullanılan metottur.

Tecrübe ve gerektirir. Bir günlük civcivin ters çevrilip “Cloaca(yumurta kanalı)” daki alt kısımda yuvarlak görünüm erkek, daha yayvan ve sekil olarak 120 derecelik bir daire parçasını andıran yapı ise dişi olarak kabul edilir. Tecrübeli ve kabiliyetli bir kişi için başarı %99 dur.

Karakteristik özellik, bu özelliğe göre civcivler toplu halde dururken onların dikkatini çekecek ani bir şey yapın gazete sallamak gibi veya el çırpması olabilir bu hareketlerden birini yaparken gözünüz civcivlerde olsun. Horoz olanlar kafalarını dikip hareketi anlamaya çalışacak tavuklar ise kafayı aşağı eğecektir.

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]
(Visited 839 times, 2 visits today)

Related posts

3 Thoughts to “Civcivlerin cinsiyetini öğrenme”

  1. Ali Demir - Adana

    Tavuk ve horozları ayırt etmek benim için gerçek bir sorundu. Bu “seksör”lerin varlığını duyduğumda şaşırdım. İnsanların bu kadar spesifik bir konuda uzmanlaşması beni şaşırttı. Ama saatte 800 civcivin cinsiyetini belirleyebiliyor olmaları gerçekten etkileyici. Bu konuda daha fazla bilgi edinmeye karar verdim, belki ilerleyen zamanlarda kendi kümesimde de bu konuda daha bilinçli olabilirim.

  2. Mehmet Kaya - Ankara

    Cinsiyet tayini konusunu araştırdığımda, tüylerden, kanat uçlarından ve kıçlarından yapılan bu kontrol yöntemlerini öğrendim. Ancak “seksör” adını duymamıştım. İnsanların bu konuda uzmanlaşması ve bu kadar hızlı bir şekilde cinsiyet tayini yapmaları gerçekten şaşırtıcı. Sanırım bu alandaki bilgi ve becerileri geliştirmek, tavukçuluk yapanlar için önemli bir konu olabilir.

  3. Ayşe Yılmaz - İzmir

    Merhaba arkadaşlar! Civciv cinsiyetini öğrenme konusu gerçekten merak uyandırıcı bir konu. Ben de ilk defa tavuk ve horozları ayırt etmeye çalışırken zorlandım. Ama bu “seksör”lerin varlığından haberim yoktu. Saatte 800 civcivin cinsiyetini belirleyebiliyorlarmış, bu inanılmaz bir hız! Keşke bu konuda daha fazla bilgiye sahip olsak, belki kendi kümesimizdeki civcivleri ayırt etmek daha kolay olurdu.

Leave a Comment