Yerken dikkat etmeniz gereken 12 yiyecek
5 (1)

sebze, meyve

Yerken dikkat etmeniz gereken 12 yiyecek Sağlıklı bir yaşam ve beslenme için meyveler ve sebzelerden uzak duramazsınız. Ancak, üzerlerinde bulunan tarım ilaçlarınızdan uzak durmanız da sağlığınız açısından önemli. Reader’s Digest dergisinde yer alan habere göre, evde musluk suyunun altında yıkamakla tüm tarım ilaçları, mantarlar, böcekler ve kurtlar ölmüyor. Yapılan testler, evde hazırlanan meyve ve sebzelerin üzerinde halen daha tarım ilacı kalıntısı bulunduğunu gösteriyor. Marketlerde, manavlardaki birçok tarım ilacı bulaşmış gıdadan uzak durursanız, tarım ilacına yüzde 80 daha az maruz kalırsınız. Bunu yapmak için, ihtiyacınız olan şey üzerinde yüksek oranda tarım…

Read More

Dünyadaki en nadir bulunan 10 mantar
5 (1)

nadir mantar, mavi mantar

Dünyada en nadir bulunan 10 mantar türü Mantarlar (Latince: fungi, tekil hâli: fungus), çok sayıda çok hücreli ve tek hücreli ökaryotik canlıyı kapsayan bir biyolojik âlemin adıdır. Maya gibi mikroorganizmalardan, küf ve şapkalı mantarlara kadar pek çok üyesi olan bu canlılar grubu, halk arasında genellikle sadece şapkalı mantarları tanımlamak için kullanılır. Biyoloji alanında mantarları inceleyen bilim dalına mikoloji denir. Nadir bulunmalarının belli bir sebebi var. Çoğu yenebilen mantarlar değil. Her ne kadar görüntüleri güzel de olsa insanları öldürebilirler. Ancak, güzelliklerine bakmakta bir sakınca yok. Özellikle, parlayan mantarı doğal ortamında görmek…

Read More

Kekik
5 (1)

kekik

Kekik Kekik, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Thymus, Thymbra, Origanum, Coridothymus, Satureja, cinslerinin genel adı olan, kendine özgü kokusu ile tanınan çimenlik, tarla, orman kıyılarında ve çayırlarda görülen bitki türlerinin ortak adı. Kekik bitkisinden yaprak çiçek durumlarının su buharı distilasyonu yöntemi ile %2-%8 oranında yakıcı lezzetli aromatik kokulu uçucu yağ elde edilir. Bu uçucucu yağdan monoterpen fenollerden karvakrol ve timol bulunmaktadır. Kekiğin yapraklarında uçucu yağ bulunmasından dolayı, bitkiden kaynatılarak çay yapılması durumunda etkinliğini kaybeder. Her ne kadar Thymus cinsi ile anılan kekikten ticari olarak uçucu yağ üretiminde kullanılsa da daha yüksek verim…

Read More

Sarımsağın bir faydası daha bulundu
5 (1)

tabakta sarımsak

Sarımsağın bir faydası daha bulundu Analytical Biochemistry dergisinde yayınlanan küçük bir pilot çalışmaya göre, araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni bir idrar testi, daha fazla sarımsak tüketen insanların daha düşük kanserojen seviyesine sahip olduğunu belirtiyor. Bilim insanları, araştırmanın nitrojen-içeren bileşenlerle ilişkili tüm vücut süreçleriyle ilgili olduğunu söylediler. Bu süreçler, nitrosation (yiyeceklerin ızgarada pişirilmesi sonucu içlerindeki nitratın serbest nitrosamine radikallerine dönüşümü) ya da yiyeceklerde veya kanserojen madde bulaşan suda bulunan bazı maddelerin konversiyonunu içeriyor. Ohio State Üniversitesi’nde görevli beslenme profesörü Earl Harrison, birisi kanser riskiyle ilişkili ve diğeri de sarımsak tüketiminin kapsamını belirleyen…

Read More

Hangi çiçek hangi mevsimde açar?
5 (1)

Çiçekler

Hangi çiçek hangi mevsimde açar? Çiçeklerin varlığı her zaman güzeldir, ancak her çiçek her mevsimde güzel midir? En sevdiğiniz çiçek için doğru mevsim nedir? Çiçekler, mevsimlere göre gelişim gösterirler. Hava sıcaklığı, güneşin konumu ve yağışlar bitki örtüsüne yön verir. Hava her nasıl olursa olsun; aydınlık, güneşli ya da kapalı, yağışlı; Her zaman bahçelerimizi renklendirecek çiçek seçeneklerimiz neyse ki mevcut. Yazımızda siz de kendi favori çiçeklerinizi belirleyebilir; mevsime göre bahçeniz için fikirler oluşturabilirsiniz. Kış Mevsiminde Açan Çiçekler Kış mevsiminde bahçelerde bakım yapmak özen istemektedir. Havaların soğumasıyla beraber, toprak da soğuyacaktır. Ancak,…

Read More

Çiçeklerin bakımı ve yetiştirilmesi
5 (1)

çiçek bakımı

Çiçeklerin bakımı ve yetiştirilmesi Çiçek bitkilerde üremeyi sağlayan organları taşıyan yapı. Bir çiçek, 4 kısımdan oluşur. Üreme organlarını dıştan sararak onları dış etkilerden korur. Doğrudan üremeye katılmadığı için ‘verimsiz kısım’ olarak da adlandırılır. Dikotil bitkilerde çiçek örtüsü 2 kısımdan oluşur: Çanak yapraklar (sepal) ve taç yapraklar (petal). Tohumlu bitkilerin en önemli özelliği, çiçek denen üreme organıyla tohum meydana getirmeleridir. Eşeyli üremeye yarayan ve buna uygun şekilde değişikliğe uğramış yapraklar taşıyan sürgün veya sürgün kısımları çiçek adını alır. Bu kısım sınırlı büyüme gösterir ve çoğunlukla diğer sürgünlerden kesin olarak ayrılır. Döllenme…

Read More

Saksı değiştirme
5 (1)

Saksı değişimi

Saksı değiştirme Saksı değiştirme işlemi, iç mekan süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli bir yer kaplar. Bitkiler, yetiştiricinin gereksiz yere bitkinin saksısının değiştirmesi veya saksı değiştirmeyi tam bilmemesi nedeniyle yararlanmaktadır. İçerisinde belirli miktarda toprak bulunan kaplarda (sözgelişi saksı, kasa, çanak vb. gibi) yetiştirilen süs bitkilerinin bir süre sonra var olan bitki besin maddeleri beslenme sonucu azalır. Saksı değiştirmeyi gerektiren başka bir önemli neden de, bitkinin toprak üstü kısmı ile birlikte köklerinin de gelişmesi ve saksının zamanla yetersiz duruma gelmesidir. Saksı değiştirme sırasında genel bir kural, yeni saksının eskisine oranla bir boy daha…

Read More

Çimlerin genel bakımı
5 (1)

Bahçe çim bakımı

Çimlerin genel bakımı Bahçelerimizin vazgeçilmez yeşilliği ve güzelliği olan çimlerin uzun ömürlü ve istenen nitelikte olması için gerekli bakımların zamanında ve teknik koşullara uygun olarak yapılması şarttır. Bölgemizde şubat ayının yarısından sonra, havaların kurak olması halinde sulanmaya başlanmalıdır. Birkaç sudan sonra mart ayını ilk haftasından itibaren gübre verilmelidir. Onbeş yirmi gün aralıklarla bu gübreden m2 ye 8-10 gram düşecek miktar da olmalıdır. Gübre çim zeminine eşit dağıtılarak verilir. Verilme sonrası sulama yapılmalı. Bu işlem aralık ayına kadar 6-7 defa uygulanmalıdır. Çimlerde sararma genelde susuzluk belirtisidir. Besin noksanlığı hastalık veya zararlı…

Read More