Çapaya tırmığa son; topraksız tasarım
5 (1)

domates susuz tarım

Çapaya tırmığa son; topraksız tasarım Bundan sonra toprak hakkında şiir yazarak onu çok yücelten şairler artık, mısralarında daha ihtiyatlı davranmak mecburiyetinde kalacaklar. Çiftçiler çapa ve tırmıklarını bir kenara koyacak ve bizler de evlerimizdeki saksıları çöpe atacağız. Bir bilim kurgu kitabından alınmış intibaını veren yukarıdaki satırlar, hiç de tuhafınıza gitmesin. Toprak olmadan bitki yetiştirip mahsul almanın mümkün olabileceğini belki şimdiye kadar hiç düşünmemiştiniz. Yiyeceğiniz sebzeleri, evinizin kenarında, balkonunda veya taraçasında kurduğunuz topraksız bir serada yetiştirmek istemez misiniz? Hatta topraksız ortamda ticari gâye ile bitki yetiştirmeye ne dersiniz? Bugün, artık bunların hiçbiri…

Read More

Katil böcekler meydanlarda
5 (2)

kene

Katil böcekler meydanlarda Havaların ısınmasıyla Kırım-Kongo Karamalı Ateşi (KKKA) hastalığının taşıyıcısı ve bulaştırıcısı olan kenelerin aktif hale gelmesi sonucu, hastalığın Nisan-Eylül arasında etkin olabileceği belirtildi. Yetkililer, bu dönemlerde riskli bölgelere gidenlerin koruyucu önlemlere uymasını tavsiye ederken, kene tutunan veya bulaşma yollarından birine maruz kalanların kendilerini on gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemesi ve belirtilerin ortaya çıkması halinde sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri gerektiğine dikkati çekiyor. AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürülüğü’nden aldığı bilgiye göre, sıcak hava ile…

Read More

Tarım ilacı kalıntısı
5 (2)

Tarım ilacı kalıntısı

Tarım ilacı kalıntısı Irkçılık meselesi Türkiye’nin çok ama çok önemli bir sorunu. Sivil-asker ilişkileri, din-devlet ilişkileri gibi konular da en azından ırkçılık meselesi kadar önemli konular. Bu konulara Türkiye mutlaka çok kısa vadede kalıcı, demokratik, evrensel hukuk devleti ilkelerine uygun çözümler bulmalı ve yaşama geçirmeli. Bu sorunlar Türkiye’nin çok önemli makro sorunları. Ancak, bu çok önemli makro sorunların yanıbaşında çok daha az tartıştığımız ama en azından söz konusu makro sorunlar kadar önemli başka sorunlarımız da var. Bu sorunlara mikro sorunlar adını vereceğim ama mikro kelimesinin sorunun önemini hafife aldığım izlenimini…

Read More

Pestisit kullanımı
5 (1)

Dünya pestisit kullanımı

Pestisit kullanımı Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır. Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabilir. Zararlı organizmalar, insanların besin kaynaklarına, mal varlıklarına zarar veren, hastalık yayan böcekler, bitki patojenleri, yabani otlar, yumuşakçalar, kuşlar, memeliler, balıklar, solucanlar ve mikroplar olabilir. Her ne kadar pestisitlerin kullanılmasının bazı yararları olsa da insanlar ve diğer hayvanlar için potansiyel toksisiteleri nedeniyle bazı sorunlar da yaratabilir. Pestisit Çeşitleri İnsektisit :…

Read More

Tarımda doğal mücadele
5 (2)

yabani ot yolmak

Tarımda doğal mücadele Meyve ağaçlarına dadan böceklerle olan savaşın en etkin yollardan birinin mavi renkli plastik legen olduğunu belirten Dr.Emine Tanrıver, çiftçileri uyararak, ‘Bu tuzağı kurun başarıya ulaşacaksınız’ dedi. Özellikle tarım ve bahçecilik de zararlı böceklere karşı doğal mücadele ile yaptığı başarılı çalışmalarıyla dikkat çeken Beta Sulama ve Fidancılık Yetkilisi Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Emine Tanrıver, çiftçileri rahatlacak ilginç yöntemi anlatırken şu önerilerde bulundu. Sert ve yumuşak çekirdekli meyve gurubunda çiçek döneminde çiçek tripsi ve bakla zınnısı adı verilen (Çiçek Zınnısı) , çiçekte kalıcı tahribatlar yapabilmekte veya meyve kalitesini etkileyecek…

Read More

Hububat zararlıları
5 (1)

Ekin kambur biti

Hububat zararlıları Tahıl ya da hububat genellikle buğdaygillerden hasat edilen ürünlere ve onların tohumlarına verilen addır. Dünyanın her yerinde yaygın olarak bulunan, yiyecek olarak tüketilen bitki ürünleridir. Günlük hayatta ekmek ve ürünlerinin yapımlarında un halinde kullanılırlar. Bununla beraber kullanım alanları geniş olan ürünledir. Bu Familyanın 400 civarında cins ve 4500 civarında tür içerdiği bilinmektedir. Tahılların dünyada 614 milyon hektar üzerinde işlendiği bilinmektedir. Tahılların ülkelere ve bölgelere göre dağılımına bakıldığında ise Avrupa, Kuzey Amerika ve Yakın Doğuda buğdayın yaygın olduğu gözlenirken, Uzak doğu ülkelerinde Pirinç olduğu görülmektedir. Bölgemizde en çok rastlanan…

Read More

Meyve hastalıkları
5 (1)

Meyve hastalıkları

Meyve hastalıkları Bir meyve, bir veya daha fazla çiçeğin olgunlaşmasından kaynaklanır ve çiçeğin veya çiçeklerin gynoeciumu meyvenin tamamını veya bir kısmını oluşturur. Yumurtalık / yumurtalıkların içinde, megagametofitin yumurta hücresini içerdiği bir veya daha fazla ovül vardır. Çift döllenmeden sonra bu yumurtalar tohum haline gelecektir. Yumurtalar, polenlerin stamenlerden çiçeklerin stigmalarına doğru hareketini içeren, tozlaşma ile başlayan bir süreçte döllenir. Tozlaşmadan sonra, polenden stigma yoluyla yumurtalıktan yumurtalığa bir tüp büyür ve polenden megagametofit’e iki sperm aktarılır. Megagametofitin içinde iki spermden biri yumurta ile birleşerek bir zigot oluşturur ve ikinci sperm, çift döllenme…

Read More

Meyve zararlıları
5 (1)

Armut Hastalık ve Zararlıları

Meyve zararlıları Botanikte meyve, çiçeklenmeden sonra yumurtalıktan oluşan, çiçekli bitkilerde (anjiyosperm olarak da bilinir) tohum taşıyan yapıdır. Meyveler, kapalı tohumluların tohumlarını yaydığı araçlardır. Özellikle yenilebilir meyveler, tohumların yayılması ve canlıların beslenmesi için bir araç olarak simbiyotik bir ilişki içinde insan ve hayvanların hareketleriyle çoğalmıştır; gerçekte insanlar ve birçok hayvan, besin kaynağı olarak meyvelere bağımlı hale gelmiştir. Bu sebeple, meyveler dünyanın tarımsal üretiminin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır ve bazıları (elma ve nar gibi) kapsamlı kültürel ve sembolik anlamlar kazanmıştır. Günlük kullanımında “meyve” normalde; elma, muz, üzüm, limon, portakal ve çilek gibi…

Read More

Bağ hastalık ve zararlıları
5 (1)

Bağ hastalık ve zararlıları

Bağ hastalık ve zararlıları Bağ, asma yetiştirilen yer. Üzerinden salkımlar halinde üzüm alınan bitkiye asma denir. Ayrıca omca, bağ kütüğü de denir. Asmanın anavatanı Kafkasya – Anadolu’ dur. Bağcılığın Türkiye’deki tarihçesi M.Ö. 5000-3500′ lere dayanır. Türkiye’de yaklaşık 1439 üzüm çeşidi yetiştirilmektedir. Bu çeşitler Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Milli Koleksiyon Bağı nda canlı olarak muhafaza edilmektedir. Asma çok serin iklimleri (Doğu Anadolu Bölgesinin 1500 m’ den yüksek yerleri), bol yağış alan (Karadeniz Bölgesi’nin bol yağışlı yerlerini), ayrıca çok killi, ağır ve su tutan toprakları sevmez. Türkiye’de bu yerler dışında, hemen her…

Read More

Sebze zararlıları
5 (1)

Sebze zararlıları

Sebze zararlıları Sebze, bitkilerin insanlar veya diğer hayvanlar tarafından yenen kısımlarına verilen isimdir. Sebze terimi, kültürler ve mutfaklar arasında farklı anlamlara gelebilir. Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar. Böcek bilgini Howard demişki; insanlar ekip-diktiklerini değil, hastalık ve zararlılardan arta kalını biçerler Evet hastalık ve zararlılar ile hiç mücadele yapılmaz ise ancak zararlılardan artan hasat edilir.…

Read More