Turistler dağ horozunu görmeye geliyor
5 (1)

dağ horozu

Turistler dağ horozunu görmeye geliyor Türkiye kuş türü ve kuş alanı bakımından Avrupa`nın en zengin ülkesi. Tam 502 tür kuş var. Oysa, Avrupa’nın toplamındaki kuş türü sayısı 570. Doğa Derneği Yayınlarından çıkan “Arazi Rehberi – Türkiye ve Ortadoğu’nun Kuşları” kitabı bu zenginliği kanıtlıyor. Bir kısmının soyu sazlıkların yakılması, göllerin kurutulması nedeniyle tükendi. 11 telli turna, 50 kızılkuyruk kaldı. Farklı türleri gözlemlemek için dünyayı dolaşan kuş gözlemcileri son yıllarda Türkiye’ye gelmeye başladı. Hatta bu amaçla turlar düzenleniyor. Kuş zenginliğimizi korumayı başarabilirsek, tematik turizm açısından önemli bir alternatif kazanacağız. EN ÇOK TURİST…

Read More

Büyükbaşlarda döl verimi
5 (1)

Simental inek ve buzağılar

Büyükbaşlarda döl verimi Büyükbaş hayvancılık; sığırcılık, mandacılık, at, eşek ve katır yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalı. Süt ve besi sığırcılığı çeşitli ürünleri ile gerek insan beslenmesi ve sağlığı gerekse çeşitli endüstrilerini temin etmesiyle ülke ekonomilerinde önemli rol alır. 1. Amaç: Bu talimatname, damızlık olarak kullanılan boğa ve ineklerin döl veriminin belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır. 2. Yetki: Damızlık boğa ve ineklerin döl verimleri ile ilgili kayıtların tutulmasına ve elde edilen verilerin değerlendirilmesine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve/veya soykütüğü sistemini yürütme yetkisini alan kuruluş yetkilidir. 3. Temel Esaslar: – Tohumlamada kullanılan boğa ve diğer…

Read More

Şap hastalığı
5 (2)

büyükbaş şap hastalığı

Şap hastalığı Türkiye’nin dört bir yanından şap hastalığı görülüyor. Hastalığın ne olduğunu biliyor muyuz? Halk arasında tabak hastalığı olarak bilinen, bütün çift tırnaklı hayvan türlerinde görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Öncelikli olarak ağız mukozası, tırnaklar, memeler, işkembe ( Rumen) de çeşitli (kesecikler) yaralarla karakterizedir. Yaşa ve cinsiyete gore hastalık hassasiyet gösterir. Şap hastalığının etkeni bir virüs olup, birbirinden farklı 7 tipi mevcuttur. Bunlar A, O, C, Sat1, Sat 2, Sat 3 ve Asya 1 Tipi olarak adlandırır. Tiplerin içinde ayrıca çok sayıda alt tipler mevcuttur. Koruyucu aşılar buna göre hazırlanır. Aft…

Read More

Hayvanların tuz ve mineral ihtiyacı
5 (1)

Royal ilaç Yalama bloğu taşı

Hayvanlar neden tuza ihtiyaç duyarlar ? Biyokimyasal olayların devamı, sağlığın korunması, büyüme ve gelişmenin temini için tüm canlılar tuza ihtiyaç duyarlar. Tuz; organizmada normal fizyolojik işlevlerin yerine getirilmesinde önemli görevleri olan ve günlük alınması gereken zorunlu bir besin maddesidir. Tuz hayvanlarda iştahı açar, Tükürük salgısını artırır, Sindirimi uyarır, yemleri daha leziz kılarak yem tüketimini ve yemden yararlanmayı artırır. Tuz eksikliğinde hayvanlarda iştah azalır, yem ve su tüketimi düşer, kıl ve deri kalitesi bozulur, büyüme ve gelişme geriliği görülür. Hayvanlar neden mineral maddelere ve vitaminlere ihtiyaç duyarlar? Hayati fonksiyonların yerine getirilmesi…

Read More

Sığır ırklarımız
5 (1)

Boz sığır

Sığır ırklarımız İnsanlar ile sığırların ilişkisi ilk çağlarda başlamıştır. Evcilleştirilen sığır insanların birçok ihtiyacında kullanılmıştır. Et ve sütün dışında, özellikle erkek sığırların ve bu sığırların kastre edilmesi ile elde edilen öküzlerin gücünden de yararlanılmıştır. Bunun yanında deri vs. ürünleri de birçok amaçla kullanılmaktadır. Anadolu topraklarında da çok uzun yıllardır sığırların birçok özelliğinden yararlanılmıştır. Anadolu’da eski dönemlerde öncelikli olarak gücünden yararlanılmıştır. Günümüzde ise başta et ve süt olmak üzere birçok yönünden faydalanılmaktadır. Bu bölümde sığır ırklarımızla tanışacaksınız. Onları size tarif edeceğiz, resimlerini vereceğiz. Bu bölümü iyice okuduktan sonra bir ineğe bakar…

Read More

Kurban seçiminin püf noktaları
5 (1)

büyükbaş hayvanlar, küçükbaş hayvanlar

Kurban seçiminin püf noktaları Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte uzmanlar; kurbanlık seçimi, besleme koşulları ve kesim aşamasıyla ilgili püf noktaları açıklamaya başladı. Kurban Bayramının şüphesiz en önemli meselesi kurbanlık seçimidir. Vatandaşlar bütçesine uygun kurbanlık hayvanları tercih etmek için araştırır. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, azaları tam ve besili olması sağlık bakımından önemlidir. Bu sebeple hasta zayıf düşen, boynuzlarından biri ve ikisinin kökünden kırık olması, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük olan hayvanlar kurbanlık olarak seçilmemelidir. Kurbanlık hayvanın zayıf olması yetişirken sağlıklı beslenmediğinin çeşitli hastalıklara maruz kaldığının belirtisi olabilir. Eğer hayvanın vücudunda veya…

Read More

Koyun beslemesinde önemli dönemler
5 (1)

koyun yetiştiriciliği

Koyun beslemesinde önemli dönemler Evcil koyun, tahminen 6000 ila 8000 yıl önce evcilleştirilmiş olup, köpeğin yanında en eski ev hayvanlarındandır. Geviş getirenler ailesinin tür olarak en zengin familyasıdır. Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve özellikle Afrika`da yayılmışlardır. Güney Amerika`ya ve Avustralya`ya insan eliyle ulaşmışlardır. Farklı biyotoplarda, özellikle steplerde, dağlık kesimlerde, az da olsa ormanlarda bulunurlar. Bitkisel besinlerle beslenirler, sürü oluşturma eğilimleri çok yüksektir. Sütünden, yününden ve etinden yararlanılan uysal hayvanlardır. Burun kısımları çıplak ve nemli, vücutları kalın tüylerle kaplıdır. Erkeklerde her zaman bir çift boynuz bulunurken, dişilerde bazen bulunur. Boynuzlar üzerindeki…

Read More

Koyun Sağımı
5 (2)

koyun sağımı

Koyun Sağımı Bir koyundan elde edilen gelirin % 45’i etten, % 15’i yün ve yapağıdan, geriye kalan % 40’da süttendir. Bu konuda koyunlardan bol ve kaliteli süt elde etmenin yollarını öğreneceksiniz. Bu amaç için sizlere sütçü koyun ırklarından söz ediyoruz. Sağımın ne zaman, nerede ve nasıl yapılacağını anlatıyoruz. Sağımcının nasıl olması gerektiğini söylüyoruz. Verimli bir sağımın şartlarını sıralıyoruz. Konunun sonunda temizlik diyoruz. Süt olurda, temizlik olmazsa o sütten hayır beklenemez. KOYUN SÜTÜ YAĞLIDIR, LEZZETLİDİR, KIYMETLİDİR. Peynir ve yoğurt yapımında koyun sütü kullanılırsa, çok güzel olur. Fiyatı da yüksek olur. Çünkü,…

Read More

Hububatta yabancı otlar verim kaybına neden oluyor
5 (1)

buğday göceği

Hububatta yabancı otlar yüzde 20 verim kaybına neden oluyor Karaman İl Tarım Müdürü Hikmet Doğru yabancı ot ile buna bağlı kök ve kök boğazı hastalığının yüzde 20 oranında verim kaybına neden olduğunu söyledi. Yabancı ot mücadelesi için en uygun ilaçlama zamanının buğdayın kardeşlenmeyi bitirip sapa kalkmadan önceki devresi olduğunu belirten Doğru, “Bu devrede buğdaylar 15-20 cm boyunda, yabancı otlar ise 2-6 yaprak dönemlerindedir. Bu husus dikkate alındığında ilimizde, yabancı ot mücadelesine bugünlerde başlanmalı ve 15 günlük süre içerisinde de bitirilmelidir. İlaçlama hava sıcaklığının 8-18 °C arasında olduğu, rüzgarsız ve yağışsız…

Read More

Gıda silaha mı dönüşüyor?
5 (1)

tarım hayvancılık ziraat

Gıda silaha mı dönüşüyor? Temel gıdaların üretiminde söz sahibi olan ülkelerin en küçük bir hareketi, tüm dünyayı etkiliyor. Küresel ısınma, gıdayı etkili bir koz haline getirdi. Tarımsal üretimi güçlü olan ülkelerin küçük bir hareketi bütün ülkeleri etkiliyor. Büyük üretici ülkelerdeki hasatta yaşanan azalma, tahıl fiyatlarına rekor kırdırınca Dünya Tarım ve Gıda Örgütü(FAO) harekete geçti ve temel gıdaları üreten ülkeleri acilen toplantıya çağırdı. Örgüt, ülke temsilcilerini genel olarak gıdada, özel olarak ise buğday piyasasındaki sıkıntıları konuşmak için Roma’da acilen topladı. Temel gıda fiyatlarındaki artışın, gıda güvenliğini azalttığına, 2008’dekine benzer krizlere neden…

Read More