Toprağın gıdası organik atıklar Doğal atıklar, verimlilik ve besin değeri açısından toprağın en önemli yaşamsal ihtiyaçları arasında yer alıyor. Hayvan ve insan dışkısından kemik ununa, ayçiçeği sapı külünden tütün tozuna, su yosunundan çay artığına kadar çoğunluğun “işe yaramaz çöp ve atık” olarak nitelendirdiği organik atıklar, gübre olarak kullanıldığında yiyeceklerimizin besin değerini artırıyor. Bitki ve hayvan artıklarından oluşan organik gübreler, topraktaki, dolayısıyla yiyeceklerdeki besin maddesi ihtiyacını karşılıyor. Ekolojik tarımda, ekonomik değeri olan, besin zincirini tamamlayıcı, toprağı doldurma değeri yüksek olan bitki ve hayvan artıklarından oluşan gübreler kullanılıyor. Toprağa besin maddeleri takviyesi…
Read MoreAy: Şubat 2021
Toprağın gıdası organik atıklar
Kabak çiçeği5 (3)
Kabak çiçeği Kabak; kavun, karpuz, salatalık ve acur gibi bitkilerin içinde bulunduğu kabakgil ailesinden otsu bir bitki çeşididir. Kökü saçak şeklindedir. Kabak çiçeği, Ege bölgesinde ve Giritte sevilerek yenen bir dolma çeşididir. Gövdesi sürüngen, köşeli, ince ve uzundur. Üzerinde sert ve kısa tüyler vardır. Yaprakları büyük, kaba, tüylüdür. Çiçekleri sarı renktir. Oldukça besleyicidir. Lif açısından da oldukça zengindir. Kabak çiçeği temmuz ayında açmaktadır. Çiçek açan ancak, kabağı olmayan ürünler günün ilk ışıklarında toplanır ve pazarlarda halka sunulur. Alınan kabak çiçekleri aynı gün yemeği yapılarak tüketilmelidir. Çünkü, ertesi güne kabak çiçekleri…
Read MoreHatmi çiçeği5 (3)
Hatmi çiçeği Ülkemizde kendine geniş bir yetişme alanı bulan güzel görünüşüyle göz dolduran hatmi çiçeği, Ağustos ayında açar. Orta nemli, humuslu, kumlu ve tuzlu topraklarda yetiştiğinden kendine daha çok Akdeniz bölgesinde yaşam alanı bulur. Hava değişikliklerine dayanıklı bu bitkinin gövdesi dik ve tüylüdür. Kökü 50 cm’e kadar uzanırken boyu 150 cm’e kadar çıkabilmektedir. Kök yaprak ve çiçekleriyle tam bir şifa deposu olan bitkinin yapısında sakkaroz, yağ, aspargan, galaktoz, pektin ve nişasta bulunmaktadır. Soğuk kış aylarında özellikle kuru öksürüğünüzü kolayca giderebilecek Hatmi Çiçeği’nin (Althaea Officinalis) şifalı etkisi şarkılara uzanmaktadır. Hatırlarsanız Barış…
Read MoreKarahindiba5 (2)
Karahinidiba Şişkin olduğunuz ve uyuşukluk hissettiğinizde, şişlik hissini gidermek için tüketilen bitkilerden bir tanesi de karahindibadır. Birçok kişi karahindiba çayını; detoks yapmaya, kabızlığı hafifletmeye, mide bulantısını yatıştırmaya ve kilo vermeye yardımcı olmak için kullanır. Aslında, karahindiba kökünden veya yapraklarından yapılan çay geleneksel Çin ve yerli Amerikan tıbbında yüzyıllardan beri kullanılmaktadır. Çalışmalar, karahindibanın diüretik ve karaciğer detoksifikasyon özelliklerini içerdiğini ve karanfil kökünün de kanser öldürme özelliklerine sahip olduğunu göstermektedir. Tüm dünyanın tanıdığı Doktor Mehmet Öz’ün 48 saatlik karahindiba ve karanfil detoks kürü bu nedenle son derece önemlidir. İki bitkinin birleşimi gece…
Read MoreArı ailesi5 (2)
Arı ailesi Bir arı ailesi, bir ana, binlerce işçi ve yüzlerce erkek arıdan meydana gelir. İşçi arı sayısı, mevsime göre;, 10.000 ile 100.000 arasında değişir. Normal bir arı topluluğu; 40.000–70.000 ergin bireyden oluşur. Bundan daha az bireyli yuvalar, zayıf olarak nitelendirilir ve kışı geçirmelerine zayıf bir olasılık olarak bakılır. Arı ailesi, kuralları çok sıkı olan bir sosyal düzen içinde birlikte yaşar. Arılar arasında, iyi organize edilmiş bir iş bölümü vardır. Bu iş bölümü, kendi aralarında mükemmel bir şekilde düzenlenmiştir. İşçi arılardan biri, yavruya bakarsa, diğeri, yiyecek temin eder veya kovanı…
Read MoreArıcılığa nasıl başlanır?5 (2)
Arıcılığa nasıl başlanır? Arıcılığa ya bir sepet kovanda arı satın alarak onu fenni kovana aktarmak veya bekleyip oğullarını alıp, çerçevelerine suni petek takılmış kovana silkmekle, ya da fenni kovanda bir arı alarak başlanır. Çevrenizde oğul arısı satan bir kimse varsa oradan oğul satın alıp fenni kovana yerleştirmek suretiyle de edinilebilir. Şüphesiz ki yılın hemen hemen her mevsiminde satışı olan, fenni kovanda bir arı ailesi alarak başlamak en kolay ve kestirme bir yoldur. 4-5-6 çerçevede suni oğul alarak arıcılığa başlamakta kolaydır. Bu amaçla ya fenni kovan bir arıcıya götürülerek ona tabii…
Read MoreArı oğulları5 (2)
Arı oğulları Bal arısı kolonilerinin yeni nesil oluşturmak amacı ile kovandaki arıların bir kısmı ile ve ana arı ile kovandan ayrılmasına oğul verme denir. Oğul normal şartlar altında ilkbahar mevsiminde görülür. Oğul vermeye eğimli kovanda tarlacı arıların çalışma isteği azalır. İşçi arılar kovan ağızında birikmeye başlar. Kovandaki faaliyetler azalır. Dolayısı ile nektar toplama işlemi yavaşlar. Bu durum kovanda bal kaybına yol açar. Oğul dönemi Mayıs ile Temmuz ayların arasında olur genelde. Oğul verme döneminde kovandaki erkek arı sayısı artar. KOVANLARIN OĞUL VERMESİ Bahar mevsimi arıların çoğalmasına müsait giden senelerde, kovandaki…
Read MoreSuni Petek5 (1)
Suni Petek Petek, arıların çiçek polenlerinden elde ettikleri balı depolama ve yumurtalarını barındırma yeri. Şekli en az malzemeyle en çok yer kullanmak için en iyi şekil olan altıgendir. Bu altıgen yapıya Ebegümeci benzerliği nedeniyle gümeç adı verilir. Bütün bir petekteki altıgenler farklı arılar tarafından eşit boyutlarda yapılır. Böylece petekte hiç boş yer kalmaz. SUNİ PETEK NEDİR? Elimize içinde bal, polen, yavru olmayan boş kuru bir petek parçasını alıp; her iki yüzündeki gözenekleri bir bıçakla kazıdığımız zaman, ora kısmında düz, kazınan gözlerin temelini içeren bir plaka kalır ki ; buna suni…
Read MoreBal üretimi5 (1)
Bal üretimi Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir. Nektar bala çevrilirken arılar sağladıkları invertaz enzimi sayesinde sakkarozu inversiyona uğratarak fruktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere dönüştürür ve fermantasyonun meydana gelmesini önleyecek miktarda suyunu uçururlar. Kovandaki hücrelere yerleştirilen ve üzeri mumdan bir kapakla örtülen bal arılarca sağlanan özel havalandırma sistemi sayesinde bildiğimiz tat ve kıvama gelir. Balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan nektarlardan…
Read MoreArıcı malzemeleri5 (2)
Arıcı malzemeleri Amatör olarak yeni arıcılığa başlayanlar için genel olması gereken arıcılık malzemeleri nelerdir onları tanıtmaya çalışacağız. Şöyle bakıldığı zaman ortalama arıcılıkta kullanılan malzemeler 200 adete yakın farklı arı malzemesi bulunmaktadır. Eğer arıcılık yapmaya karar verdiyseniz öncelik olarak bir arınızın olması gerekmektedir. Arı olarak çevrenizden arı satanlardan daha sonra internet ortamında bulunan sitelerden arı temini yapabilirsiniz. Yine arıyı alacağınız yerden arınızı kovanıyla birlikte de alabilirsiniz daha sonra kovan ile uğraşmamış olursunuz. Aşağıda yazacağımız malzemeleri kullanabilmeniz için öncelik olarak bir arıya ihtiyacınız olacaktır. ARICILIKTA KULLANILAN ALET VE MALZEMELER ARICI KÖRÜĞÜ Arıcı…
Read More