Çimlerin genel bakımı

Bahçe çim bakımı

Çimlerin genel bakımı
Bahçelerimizin vazgeçilmez yeşilliği ve güzelliği olan çimlerin uzun ömürlü ve istenen nitelikte olması için gerekli bakımların zamanında ve teknik koşullara uygun olarak yapılması şarttır.

Bölgemizde şubat ayının yarısından sonra, havaların kurak olması halinde sulanmaya başlanmalıdır. Birkaç sudan sonra mart ayını ilk haftasından itibaren gübre verilmelidir. Onbeş yirmi gün aralıklarla bu gübreden m2 ye 8-10 gram düşecek miktar da olmalıdır. Gübre çim zeminine eşit dağıtılarak verilir. Verilme sonrası sulama yapılmalı. Bu işlem aralık ayına kadar 6-7 defa uygulanmalıdır.

Çimlerde sararma genelde susuzluk belirtisidir. Besin noksanlığı hastalık veya zararlı etkisiyle de sararma görülebilir. Aşırı sulama veya göllenme olmasından da köklerin hava almaması nedeniyle de sararma olur. Çimlerdeki zararlılara karga dahil bütün kuşlar etkilidir. Yaz ayı sonlarından kış başlangıcı dönemine kadar görülen larva zararına karşı ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Aşırı nem ortamından ve yetersiz besleme sonucunda görülebilecek mantar hastalığına da fungisitli ilaçlar kullanılmalıdır.

Çimlerde yer yer açılmalar ve zayıf kök gelişimi olursa çim tohumu ekilmeli ve o alanlara sıvı köklendirici humiroot verilmelidir. ekim işlemi marttan aralık ayına kadar yapılabilir. Yazın sıcak günlerde ekim yapmaktan kaçınmak lazımdır. Çıkışa kadar toprağı nemli tutmak için gerekirse sabah akşam sulama yapılmalıdır. Gölgeli yada yarı gölge alanlara altı karışımlı tohum ekilmeli güneş alan yerlere ise dört karışım tercih edilmelidir. Tohum ekilmeden önce karıncaya karşı toz ilaçla ilaçlanmalıdır.

Bunu da oku :  Saksı değiştirme

Belli büyümeye gelen çim biçilmelidir. Yatmaya yakın zamanda yerden 2-3 cm. yükseklikten kesilmeli, sonrasında zamanı geldiyse sulanmalı ve gübrelenmelidir. Geç biçim yapılan çimler yumuşaklığını kaybederek tohum verir ve ömrü kısalır. Bu ise istenmeyen bir durumdur. Kışa hazırlık olan son biçim öncekilere göre biraz yüksekte yapılmalıdır. İyi yanmış elenmiş organik gübre kış ayı öncesi verilmelidir. Yada bu gübrenin yerini tutan doğal leonardit dekara (1000 M2) 80-100 Kg. verilmelidir.

Kış günlerinde çim üzerindeki kurumuş yapraklar temizlenmelidir. Bu mevsimde sulama ve gübreleme yapılmaz. Buz tutmuşsa böyle yerde gezilmez çim zarar görür.

Yabancı otların büyümesine fırsat verilmeden mücadele edilmeli, çime ruhsatlı veya çimi etkilemeyecek ilaçlar uygulanmalıdır.

Sulama, biçim ve gübreleme çimde birbirini tamamlayan ana unsurlar olup birinin ihmali veya yetersizliği diğerlerini de anlamsız kılar.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 7 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment